VUČIĆ IZ ATINE: "Moj posao je da idem trnovitim i težim putem, zajedno sa ljudima iz Vlade, da bi narod išao lakšim"


IZVOR: Republika.rs - 21.08.2023 | 17:11


Otkrio je da će se u naredna dva dana obratiti građanima i govoriti o svemu što se zbiva

Foto: Printscreen
VUČIĆ IZ ATINE: "Moj posao je da idem trnovitim i težim putem, zajedno sa ljudima iz Vlade, da bi narod išao lakšim"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Atine, gde je grčki premijer Kirijakos Micotakis organizovao neformalnu večeru za lidere regiona.

- Zbog njihovih bilateralnih odnosa, neki nisu dobili poziv, a pozvana je Priština iako Grčka nije prizanal nezavisnost i Kurti će imati bilateralan sastanak sa grčkim premijerom. Pozvani su Hrvati, Bugari, Rumuni, a Mađari nisu, dolazi i Zelenski. Biće interesantno na večeri - rekao je i dodao da su razgovori sa Ursulom fon der Lajen bili odlični.

 

- Nije uvek lako, govorili smo o projektima, zamolio sam da pomogne oko ubrzavanja izgradnje pruge do Niša... O svim važnim političkim pitanjima i uskoro očekujem u Beogradu posrednika za dijalog, Miroslava Lajčaka. Razgovarali smo i o drugim temama, kao što je odnos prema Rusiji, sve su to bile teme na stolu, a bio je korektan razgovor - rekao je Vučić u obraćanju.

On je obavestio da će imati bilateralan sastanak sa Volodimirom Zelenskim u četiri oka sutra ujutru.

- Sad mogu građanima i da otkrijem da ćemo se nas dvojica sutra sresti oči u oči na sastanku o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja - dodao je.

- Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i oni naš - izjavio je.

Otkrio je da će se sutra ili prekosutra obratiti građanima o tome šta se zbiva.

Foto: Printscreen

 

 

- Neskriveno ću govoriti našoj javnosti kada dođu teška vremena. Nisam politički potrčko koji radi šta mu neko iz Evrope kaže - naglasio je.

Poručio je da je naše da se borimo za evropsku budućnost Srbije, ali da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa, što će u narednom periodu biti sve teže.

- Ja sam izabrao da služim svom narodu. Zamislite koliko me drma trema, ali svaki put kažem, neka njih pet ili deset osuđuje tebe zbog neuvođenja sankcija, ali idi tamo i izbori se. Moj posao je da brinem o zemlji i građanima - kazao je Vučić. 

- Postoje stvari i dalje sa kojima Srbija nije saglasna i znam da će to večeras biti glavna tema, ja ću ponoviti ono što je stav Srbije, pošrujemo teritorijalni integritet. Kada je reč o uvođenju sankcije i ono ko je ad hominem počinio zločine, ja u tome da učestvujem neću. Neko bi rekao da sam mazohista, nisam. Samo se borim da izguram sve što mogu za našu zemlju.

- Hoćete sebi da olaksate ili da zemlja ne funkcioniše ili da se odreknete 60 posto čovecacnstva kao potencijalnih prijatelja - rekao je Vucić i dodao da je pitanje da li ćete nekome da služite ili da služite svom narodu.

On je, kaže, izabrao da služi narodu i zato postoje poteskoće.

- Takvu politiku ne mogu da vode ni mnogo jače zemlje, a neki mali Vučić je izabrao put slobode, samostalnosti i nezavisnosti", istakao je Vučić. On je rekao i da ima tremu pred svaki od ovih sastanaka, ali da sebi kaže "neka je i njih pet ili 10, ti imaš jedan gas i tvoje je da se boriš za svoj narod. Idi i bori se - rekao je Vučić.

"Znao sam da će Zelenski biti prisutan"

Kazao je da je znao ko će biti u Atini i da su mu rekli da će biti prisutan i Zelenski.

- Šta je trebalo? Da ugrožim bezbednost Zelenskog? A onda se to pojavi u crnogorskoj štampi. Zbog toga ne moraju da me vole, ali nas poštuju u svetu. Razbijam glavu oko toga da izbacim nešto oko sankcija, jedan jedini. Naravno da sam znao - rekao je i naglasio je da će se uvek boriti za slobodnu i slobodarsku Srbiju. 

Pored Vučića, prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti...

BONUS VIDEO