FORMIRANJE ZSO JE PRAVNI ZAHTEV ZA PRIŠTINSKU VLADU! Eskobar: Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, moraju da budu dobrodošli


IZVOR: Republika - 07.06.2023 | 12:29


Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, "ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija".

Foto: printscreen/RTS
FORMIRANJE ZSO JE PRAVNI ZAHTEV ZA PRIŠTINSKU VLADU! Eskobar: Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, moraju da budu dobrodošli

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština pravni zahtev za prištinsku vladu, i dodao da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula.

- Dakle, pričam o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključccima Evropskog saveta, u okviru Ohridskog dogovora. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi u proces evroatlantskih integracija, mora to da ispuni. Pitanje je da li će se ostvariti sada ili u okviru neke buduće vlade - istakao je Eskobar na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da je Ohridski dogovor "sveobuhvatan" za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

- Tu se jasno navode odgovornosti obe strane. Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata - poručio je on.

Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, "ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija".

- Dakle, smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na KiM da se vrate u institucije. To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli - napomenuo je Eskobar.

Na pitanje o eventualnom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, Eskobar je rekao da Rusija ima koristi od podela u Evropi.

- Smatram da Rusija nije zainteresovana da dođe do proširenja EU, da koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Istina je da je problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, ali mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije - dodao je Eskobar.

On je ocenio da je Severna Makedonija bila važna u postizanju sporazuma, kao i da su predlozi Skoplja "manje-više uslađeni sa evropskim predlozima".

Eskobar nije želeo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

- Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, to je -  pitao sam koji su naredni koraci. (Specijalni izaslanik EU) Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on (Lajčak) mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali, to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga - naveo je Eskobar.

Na kraju, Eskobar je rekao da su SAD posvećene da "pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima" i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

- Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti - zaključio je Eskobar.

BONUS VIDEO: