DOK SE NE FORMIRA ZSO, NIKO OD SRBA NA SEVERU SE NE VRAĆA U INSTITUCIJE! Srpska lista Lajčaku prenela zabrinutost zbog prljavih POTEZA Prištine


IZVOR: Republika - 11.05.2023 | 19:52


Kako je saopšteno iz Srpske liste, Lajčaku su preneli zabrinutost zbog jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
DOK SE NE FORMIRA ZSO, NIKO OD SRBA NA SEVERU SE NE VRAĆA U INSTITUCIJE! Srpska lista Lajčaku prenela zabrinutost zbog prljavih POTEZA Prištine

Predstavnici Srpske liste preneli su danas tokom sastanka u Severnoj Mitrovici specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku zabrinutost građana zbog, kako se navodi u saopštenju, kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

Kako je saopšteno iz Srpske liste, Lajčaku su preneli zabrinutost zbog jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda, prenosi Kosovoonline.

- Po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine - naglašeno je.

U saopštenju se navodi da su istakli da Srpska lista, kao i čitav srpski narod, ne priznaje rezultate izbora na koje je izašlo 0,02 odsto Srba, te da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira sever.

- Mi smo za razliku od njega zaiteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima - rečeno je Lajčaku tokom sastanka.

Kako se dodaje, predstavnici Srpske liste su ponovili da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na tim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova.

BONUS VIDEO: