VUČIĆ O HAPŠENJU PUTINA: Nisam hapsio ni one koje je tražio Hag


IZVOR: Republika - 19.03.2023 | 14:08


Aleksandar Vučić je ocenio da je nesumnjivo da je cilj takve odluke da Putinu otežaju komunikaciju

Foto: Printscreen
VUČIĆ O HAPŠENJU PUTINA: Nisam hapsio ni one koje je tražio Hag

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da smatra da će odluka o izdavanju "naloga za hapšenje" ruskog predsednika Vladimira Putina imati politički loše posledice i da ona govori da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru, pa čak i primirju.

Vučić je ocenio da je nesumnjivo da je cilj takve odluke da Putinu otežaju komunikaciju, da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da priča sa nekim ko je "optužen za ratne zločine", da dodatno oteža ekonomsku poziciju Rusije.

Foto: Printscreen

 

Odgovarajući na pitanje kako će Srbija reagovati po pitanju o nalogu za hapšenje Putina, i činjenici da je Srbija ratifikovala statut tog suda 2009. godine, predsednik srpije Aleksandar Vučić je rekao da ne bi da kritikuje.

- Ali videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. Kako da reagujemo, ako bude u Beogradu? Vidim skočili svi sa Nove S, radosni zbog pitanja. Uzdržavao sam se da dam komentar, ali vidim da pričaju i Šolc i Bajden, pa da kažem i ja svoj stav. Ja mislim da je to odluka koja će imati politički loše posledice, koja će imati u ljudskim životima loše posledice, i koja govori da postoji velika nespremnost da se govori o miru i primirju. Super, sada ste ga optužili za ratne zločine. A sa kim ćete sada da razgovarate? Ili možda nećete da razgovarate? Ili čekate poraz. Jel stvarno mislite da Rusiju možete da porazite za tri, šest meseci, ili godinu dana - zapitao je on.

Foto: Printscreen

 

Predsednik Vučić kaže da mnogi porede Putina sa Miloševićem, i istakao je da lider jedne male zemlje ne može da se poredi sa velikom silom.

- Nisam siguran da je to bilo dovoljno mudra odluka, ni pametno sračunata. Ali njihov posao, možda znaju bolje nego ja. Nesumnjivo je da je cilj da Putinu otežaju komunikaciju, i da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da govori sa "ratnim zločincem" - istakao je predsednik.

On je rekao da ovi što su Srbe slali u Hag mogu dobrovoljno da se prijave i pomognu.

- Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. On će možda da okači da je Rade Basta novi Đinđić. Evo super mu ide, namiguje. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO: