VUČE, ODAKLE TI PARE?! Jeremić angažovao NAJSKUPLJE advokate u SAD


IZVOR: Republika - 10.03.2023 | 06:15


Da li je taj novac stečen mahinacijama kroz korupciju koju istražuje Kongres, pita analitičar Stevica Deđanski.

Foto: ATAImages
VUČE, ODAKLE TI PARE?! Jeremić angažovao NAJSKUPLJE advokate u SAD

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić razumeo je, izgleda, da je u ozbiljnom problemu pošto je angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u Americi da ga zastupa pred istražnim odborom pri Kongresu SAD, gde je upleten u tešku korupcionašku aferu. Usluge ugledne advokatske kuće "Brand-Vudvard" ( Brand/Woodward), čiji su klijenti i pripadnici američke političke i ekonomske elite, mere se stotinama hiljada dolara, pa se nameće pitanje: "Odakle ti, Vuče, pare?!"

KUKNJAVA UMESTO ISKAZA

- Tu bez desetine hiljada dolara niko ne kaže: "Dobar dan." Javni je podatak da je čak i fondacija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa uplatila čak 120.000 dolara njihovoj kancelariji za period od oktobra 2021. do 30. septembra 2022. Uplaćeno je i 25.000 dolara za odbranu Dena Skavina, Trampovog savetnika. Vidite kolike su to sume - priča dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

Advokati firme "Brand-Vudvard" specijalizovani su baš za saslušanja pred odborom Predstavničkog doma Kongresa. Bili su branioci Pitera Navara, bivšeg zvaničnika Bele kuće i Trampovog savetnika, kao i njegovog kolege Dena Skavina, u istrazi oko napada na američki Kapitol 6. januara 2022. I baš zato što su odbijali da se odazovu pozivu odbora, kao što to sad čini Jeremić, optuženi su za nepoštovanje Kongresa. Protiv njih je podignuta optužnica zbog odbijanja da sarađuju u istrazi nemira u kojima je bilo i mrtvih.

A Jeremić, kako je juče pisao Srpski telegraf, odbio je da tražene informacije o sumnjivim poslovima dostavi predsedniku odbora za nadzor i odgovornost pri Kongresu Džejmsu Komeru, iako je od njega izričito traženo da to učini do 7. marta. Jeremić tako izbegava da položi račune o kontaktima s Hanterom Bajdenom, sinom šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. Odnosno o povezivanju s kineskim moćnicima, među kojima je i Patrik Ho, nekadašnji šef CEFC, osuđen 2018. zbog međunarodnog mita i pranja novca. Umesto da položi račune, u Jeremićevo ime preskupi advokati kukaju kako je on veliki borac za demokratiju u Srbiji, te da mu se, kao lideru opozicione partije, nanosi šteta (?!).

Specijalizirali saslušanja pred Kongresom

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nenad Vuković

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, priča za Srpski telegraf da je "Brand-Vudvard" ozbiljna advokatska kancelarija, specijalizovana za saslušanja pred odborom Predstavničkog doma Kongresa.
- Njihova izuzetna prednost i retkost je da rade za obe strane u SAD, odnosno za republikance i za demokrate, a bave se i lobiranjem - kaže Vuković.
On objašnjava da je jedan od advokata Stenli Vudvard, kog nazivaju štreberom zakona u svetu političkih operativaca. Stariji Stan Brand cenjen je i tražen zbog stručnosti u kongresnim istragama.

NEKA KAŽE ISTINU

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže za Srpski telegraf da su u slučaju Jeremića važna dva pitanja, na koja bi trebalo da odgovori.

- Ako je nevin, zašto ne ode pred odbor i pruži sve tražene informacije, odnosno zašto odbija da ispriča istinu. Sumnju pojačava angažovanje advokata, čiji su honorari basnoslovni. Šta će mu skupi američki advokati?! I odakle mu novac da plati njihove usluge? Da li je taj novac možda stečen mahinacijama kroz korupciju koju istražuje Kongres? Neka borac za demokratiju odgovori - kaže Deđanski.