VUČIĆEVA LEKCIJA HRVATSKIM I SLOVENAČKIM NOVINARIMA: Jasenovac, zabranjen grad za jednog čoveka


IZVOR: Tanja KOVAČEVIĆ - 13.09.2022 | 04:30


Vidim da čeznete da dođem u Jasenovac i da vam odgovorim na sva pitanja i ja jedva čekam da položim cvet, poručio predsednik Srbije.

Foto: Tanjug
VUČIĆEVA LEKCIJA HRVATSKIM I SLOVENAČKIM NOVINARIMA: Jasenovac, zabranjen grad za jednog čoveka

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, bio je glavna zvezda samita Brdo-Brioni. Hrvatski i slovenački novinari utrkivali su se ko će postaviti provokativnije pitanje, ali je njihova ofanziva propala s obzirom na to da su na svaku od tema o kojoj su želeli da polemišu dobili odgovor:

- Ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac i da vam odgovorim na sva pitanja i jedva čekam da dođem da položim cvet i da vam odgovorim na sva pitanja.

Foto: Tanjug

Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

EVROPSKE VREDNOSTI

Novinari su odluku Zagreba da Vučiću zabrani odlazak u Jasenovac pokušali da iskoriste za prozivku, ali ih je predsednik Srbije, uz odgovor, podsetio na zločine koji su počinjeni prema njegovoj porodici:

- O Jasenovcu se nije govorilo toliko koliko otkad sam ja samo želeo da položim cvet... Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesu. Sve kuće Vučića su spaljene, ja nijednu. Moja familija je što proterana, što pobijena u ratu.

Vučić je dodao da, uprkos tome, države moraju na racionalnim odnosima da uspostavljaju i popravljaju odnose.

Usledilo je pitanje o ordenu koji je eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC dodelila Vojislavu Šešelju. Međutim, Vučić je odgovorom dokazao da ne beži ni od jednog pitanja, te je uz odgovor ukazao Hrvatima na odluke i odlikovanja koje oni dodeljuju.

- Vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, a na to nimalo niste osetljivi. Pitajte predstavnike eparhije SPC. Nisam ni vladika ni pop, ne pada mi na pamet da budem. Kod nas je Crkva samostalna u odnosu na državu, ne znam kako je kod vas Hrvata. To su evropske i svetske vrednosti - rekao je srpski šef države.

PRETNJE BLOKADOM

Medije iz Hrvatske zanimalo je i da li je na sastanku bilo varnica, pretnji Srbiji da će joj se blokirati evropski put ako ne ispuni zahteve Zapada. Vučiću nije bio problem i da na to pitanje odgovori. Objasnio im je da postoje razlike, ali ne i tenzije, da svako može zbog nečega da blokira... Međutim, provokacije su se nastavile, a predsednik države i tada nije ostao bez odgovora:

- Mani ga se, Mito, ta priča kako će Hrvatska da uradi ovo ili ono, ta grčka tragedija, to je moglo da bude pre 20 godina, sada više ne... Zamislite, molim vas, da smo i o tome pričali, koliko nas je tamo bilo... A i žurim za Beograd... Moram da se spremim za sutrašnju raspravu u Skupštini.

Foto: Tanjug

Vučić na samitu Procesa Brdo-Brioni

Volimo mi Dončića i Dragića

Slovenci su pokušali da i sport iskoriste za prozivku i peckanje. Vučića su pitali da li će navijati za Slovence u nastavku Evropskog prvenstva u košarci s obzirom na to da je Srbija ispala iz daljeg takmičenja:


- Pa mi u Srbiji volimo i Dončića i Dragića i Alekseja Nikolića i Jaku Blažiča, sve slovenačke reprezentativce... Kod nas je ogromno razočaranje i velika tuga... Mislimo da smo najbolji u Evropi, a najmanje nam Italija odgovara... Slab su dan momci imali, kao i vi kad imate slab dan protiv BiH, prosto se to desi nekad...

Discipline u Vladi nema

Na pitanje hrvatskih i slovenačkih novinara kako komentariše to što je ministar Nenad Popović bio na molebanu, te da li je zato imao dozvolu, predsednik države je rekao:

- Da li je imao za to dozvolu Vlade, to morate da pitate premijerku Anu Brnabić. Sve su to mnogo slobodoumni ljudi, koji ne treba da pitaju nigde nikoga i sami donose odluke. Discipline u Vladi nema jer je nema nigde. Otkad postoje društvene mreže svako se bori za što više lajkova, pa ekstremni stavovi dobijaju prednost. Ljudi ne lajkuju ono što je normalno, uobičajeno. Lajkovaće sve što može da privuče pažnju, a to nikad nije ono što je uobičajeno, pristojno i regularno.

Ne slažem se iako je moj otac bio na molebanu

Na pitanje novinara kako komentariše to što Nataša Kandić optužuje njegovog oca Anđelka da je organizovao moleban Vučić je naveo da se ne slaže ni sa jednom rečju izgovorenom na tom skupu.

- Ja sam juče doputovao iz Emirata, bilo mi je važno da stignem na utakmicu, ali nisam. Onda mi je neko javio da je on (njegov otac) bio tamo. Pozvao sam ga, pitao, kaže da je bio. Ja njega beskrajno volim, ali da li bih ja bio na tom skupu - ne, ne bih. I nije mi teško da kažem da se ni s jednom rečju koja je tamo izrečena ni sa celim događajem, ama baš ni sa čim nisam saglasan - rekao je Vučić.

Ubrzano ka EU

Na skupu lidera zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen je zajednički zaključak, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta zapadnog Balkana.

- Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH - objasnio je Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i zapadni Balkan.

Dodik odbio rukovanje

Zamoljen da prokomentariše to što Milorad Dodik nije hteo da se rukuje s ostalim članovima Predsedništva BiH, Vučić je rekao da se on s njima rukovao i da je bila normalna atmosfera bez obzira na različite stavove i mišljenja.

- Bila je normalna atmosfera, postoje različiti stavovi, mišljenja i stvari, ali bila je normalna atmosfera i normalno smo razgovarali. Ako već moram da pravim tu razliku i dam neku pikanteriju, bila je bolja atmosfera nego prošle godine. Danas smo više želeli da čujemo jedni druge i razgovarali smo civilizovanim, pristojnim i normalnim tonom, mnogo više nego što je to bio slučaj prošle godine iako mi se čini da je situacija teža nego prošle godine - rekao je Vučić.

Milanović za evropski put Srbije

Predsednik Srbije rekao je da je zahvalan hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu. Na novinarsko pitanje da li su razgovarali o optužnicama za ratne zločine predsednik je odgovorio:

- Šta ima da razgovaramo o optužnicama, zna se ko su nadležni organi. Tužioci podižu optužnice, a sudovi sude.