PRVA DAMA SRBIJE NAPRAVILA GALA DOČEK EMINI ERDOGAN: Osmesi govore više od REČI (FOTO)


IZVOR: Republika - 07.09.2022 | 14:22


Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić ugostila je danas u Beogradu suprugu turskog predsednika Emine Erdogan, sa kojom je prisustvovala promociji srpskog prevoda knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima".

Foto: Tanjug/J. ILIĆ
PRVA DAMA SRBIJE NAPRAVILA GALA DOČEK EMINI ERDOGAN: Osmesi govore više od REČI (FOTO)

One su posetile turski Institut "Junus Emre", gde je održana promocija knjige, i poručile da je kulturu jednog naroda najbolje upoznati kroz nacionalna jela.

Pisanje knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima" inicirala je upravo supruga turskog predsednika, a u njenom nastajanju učestvovali su najpoznatiji turski šefovi kuhinja.


Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić istakla je vezu u kulturi i kuhinji dva naroda i poručila da upravo gastronomija zbližava ljude.

- Onaj ko bude imao priliku da pročita ovaj kuvar i da se upusti u plovidbu turskom gastronomijom, moći će da se uveri u to koliko su nam kuhinje slične, a paradoksalno, i različite kada je reč o sastojcima - kazala je Vučić.

Govoreći o prijateljstvu i vezi između Srbije i Turske, ona je podsetila i na to koliko istih reči koristimo, posebno iz oblasti gastronomije, ali i koliko je snažno prijateljstvo dveju zemalja. POGLEDAJ GALERIJU

- Želim da se sa prijateljskom Turskom što bliže upoznamo. Zahvaljujući Vama, draga Emine, osvedočenom prijatelju srpskog naroda, najbolji svedoci ovih mojih reči su Institut za majku i dete ''dr Vukan Čupić'', Dom za nezbrinutu decu ''Dragutin Filipović Jusa'', i Materinski dom u Zvečanskoj. I baš kao što se pozdravlja na bajramskoj sofi "Bujrum" - dobrodošli, živelo srpsko - tursko prijateljstvo - poručila je Tamara Vučić.

Emine Erdogan je rekla da je radosna zbog toga što se nalazi u Beogradu, gde, kako kaže, oseća ljubav Srba prema turskom narodu.

- Zadovoljstvo mi je da promociju ove knjige u Beogradu predstavim upravo sa suprugom predsednika Srbije. Naša osnovna potreba je da se hranimo, a u Tuskoj je sto za jelo posebno mesto koje delimo samo sa porodicom i prijateljima. Srbi su naši prijatelji i gde god da dođete u Tursku, čak i ako ne poznajete ljude, a zakucate im na vrata - nećete ostati gladni - istakla je prva dama Turske.

Emine Erdogan je naglasila da dva naroda imaju mnogo zajedničkog, pre svega zbog zajedničke istorije, što je upravo i dovelo do jakog prijateljstva koje dve zemlje danas neguju.

- Veoma sam bila srećna kada sam saznala da u Srbiji vlada veliko interesovanje za Turskom i našim jezikom. U srpskom jeziku koristi se oko 8.000 reči koje su turskog porekla. Od 2015. do danas, na Institutu "Junus Emre", u Beogradu, više od 3.000 ljudi pohađalo je nastavu turskog jezika. Interesovanje naroda dve zemlje je obostrano - poručila je Erdogan.

Direktor Instituta Šeref Eteš poželeo je dobrodošlicu visokim gošćama i uručio im prigodne poklone.

Prethodno, Tamara Vučić i Emine Erdogan su obišle Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, gde su, sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić i predstavnicima Turske agenzije za razvoj (TIKA) obišli Materinski dom, koji je izgrađen uz pomoć sredstava te razvojne agencije, a podelile su i poklone deci i majkama.

Bonus video: