POČELA REKONSTRUKCIJA CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMIŠTU! VUČIĆ: Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na stradale i borimo da se nikad ništa i slično više ne ponovi! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.07.2022 | 08:27


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji kojom je označen početak izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište".

Foto: printskrin/TV Pink
POČELA REKONSTRUKCIJA CENTRALNE KULE NA STAROM SAJMIŠTU! VUČIĆ: Naš zadatak je da čuvamo uspomenu na stradale i borimo da se nikad ništa i slično više ne ponovi! (VIDEO)

Predsednik je u prisustvu patrijarha Porfirija stigao na Staro sajmište. Vučić se pozdravio sa prisutnima. Ceremonija je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

Posle intoniranja himne, usledio je minut ćutanja nedužno stradalim Srbima, Jevrejima i Romima u nacističkim logorima.

Radovi na zaštiti objekta Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište", zajedničkog projekta Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada, počinju danas.

Ceremonija je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

- Pre svega veliko hvala onima koji su danas sa nama, a preživeli su stradanje. Da im kažem jedno "izvini" što je zgrada iza mene u ovakvom stanju i što skoro 80 godina nismo vodila računa.  Imao sam tu čast da sretnem više puta velikog Šimana Peresa. On je rekao: 6 miliona očiju Jevreja . Na tih 6 miliona očiju Jevreja moraju se dodati i oči Srba i Roma - kazao je Aleksandar Vučić.

Foto: Printskrin/Tanjug

Aleksandar Vučić

 

- Užasne scene iz njihovih očiju jasno vidimo i te scene ostaće upamćene tačno onako kako su se dogodile. Imali smo štošta da naučimo od njih. Istorija nas je naučila da ništa nije nemoguće, i upravo zato, baš kako Peres kaže, svojim očima moraćemo jasno da vidimo sve te žrtve. Naš istorijski zadatak je da gajimo sećanje na sve naše stradale sugrađane, i Jevreje i Srbe i sve druge.

- Cilj je čuvati uspomenu na žrtve Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina. Logor na levoj obali Save, na Novom Beogradu, obuhvatao je područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma nazvano Staro sajmište, na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u kojem je ubijeno više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 srpskih civila i partizana i više stotina Roma, posebno žena, dece i staraca.

- Želja je i namera da se kroz Memorijalni centar izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama, oda počast stradalima, ali i da on bude zalog za budućnost, da se čuva uspomena na žrtve u prošlosti, te da podseća da se stradanja nikada više ne ponove.

- Mi konačno oslobađamo, neko će reći figurativno, a ja ću reći i stvarno ovaj logor rekonstrukcijom. Ne smemo i nećemo više da ćutimo o njemu. Treba da rekonstruišemo kolektivno sećanje.

Foto: printskrin/tanjug

Aleksandar Vučić na Starom Sajmištu

 

- Neka živi Srbija, neka žive svi njeni građani, neka živi srpski narod – rekao je predsednik.

Predsednik je potom krenuo u obilazak istorijskog centra.

Tokom obilaska, Vučić je u razgovoru sa okupljenima istakao značaj ove rekonstrukcije.

- Posle mnogo decenija, konačno ćemo da vratimo značaj onom što je bilo od strahovitog značaja, gde su ljudi ubijani samo zato što su bili prvo samo Jevreji, a potom i Srbi, Romi. Uvek je lakše ići linijom manjeg otpora, dok ne krenete da radite nešto gde su otpori veliki. Znate koliko ovde problema imate i sa vlasnicima restorana, ovo je ogledalo svakog od nas, ovde su mučeni i ubijani ljudi. Imamo ženu čija je cela porodica ubijena ovde, pogledajte kako smo mi ovo održali. Izvinite što sam to rekao, na našu žalost, nisam slagao - rekao je Vučić.

Bonus video: