DRUGI DAN KONSULTACIJA: Završen razgovor predsednika Vučića sa predstavnicima "Patriotskog bloka"


IZVOR: Republika - 15.07.2022 | 09:37


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviće danas razgovore sa predstavnicima izbornih lista, koje će imati poslanike u budućem sazivu parlamenta, u okviru konsultacija o kandidatu za predsednika nove vlade.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
DRUGI DAN KONSULTACIJA: Završen razgovor predsednika Vučića sa predstavnicima "Patriotskog bloka"

Na Andrićev venac danas će na konsultacije doći predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Zavetnika i liste "Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije".

14.05 - Obradović: Dveri nisu zainteresovane da budu deo vlade kontinuiteta

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da taj pokret nije zainteresovan da bude deo nove vlade Srbije koja će po njegovim rečima, biti vlada "kontinuiteta".

- Dosadašnje vlade su upropastile Srbiju. Ako se Vučić odluči na vladu kontinuiteta imaćemo kolaps države već u toku sledeće zime, Srbija će izgledati kao EPS danas - rekao je Obradović novinarima ispred Predsedništva Srbije u Beogradu posle konsultacija sa predsednikom Vučićem, prenosi Kurir.

Lider Dveri je dodao da je Vučić tokom razgovora pokazao interesovanje za nekoliko predloga koje će taj pokret izneti u novom sazivu Skupštine Srbije.

13.25 - Đurđević Stamenkovski: Ostajemo državotvorna opozicija, nećemo biti deo nove vlade

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas, nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem, da ta strana neće biti deo nove Vlade Srbije i da će ostati državotvorna opozicija.

Đurđević Stamenkovski je novinarima ispred Predsedništva objasnila da ta stranka neće učestvovati u vladi jer smatra da "dosadašnja politička praksa, ali i kadrovska selekcija i programski postulati, koje je vladajuća koalicija do sada primenjivala, nisu kompatibilni sa njihovim stavovima".

- Srpska stranka Zavetnici će ostati državotvorna opozicija, spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa. Pre svega da očuvamo vojnu neutralnost, ustavni poredak Republike Srbije, Kosovo i Metohiju u sastavu naše zemlje, porodične vrednosti, ali naravno da se zajedničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima - kazala je ona.

Istakla je i da je ta stranka otvorena za eventualnu "Vladu nacionalnog jedinstva" ili "Vladu nacionalnog spasa", ukoliko se za njom eventualno ukaže potreba, ali tek ako bude uspostavljen široki nacionalni konsenzus i ako u njima budu učestvovale i druge državotvorne stranke.

Đurđević Stamenkovski je dodala da će ta stranka tražiti da se Skupština Srbije izjasni o svim sporazumima sa Kosovom, posebno o energetskom, kao i da će tražiti da se Srbija obaveže da nijednoj stranoj zemlji neće uvoditi sankcije.

Predsednica stranke Zavetnici je kazala i da u Skupštini neće kritikovati inicijative drugih političkih stranaka, samo zato što u njima vide "oponente", već da će se truditi da budu racionalni i odgovorni i da podrže sve što je dobro.

13.00 - Kod predsednika i lista "Patriotski blok"

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović stigao je u zgradu Predsedništva u Beogradu na konsultacije sa predsednikom Vučićem o mandataru za sastav nove Vlade.

Obradović na konsultacije došao kao predstavnik izborne liste Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, koga pored Dveri čini i deo Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS).

Lider Dveri je ranije rekao da je odazvati se na poziv predsednika Srbije "čin osnovne političke kulture i poštovanja Ustava".

On je dodao da će za pokret Dveri to biti "jedinstvena prilika" da svoje stavove predstave predsedniku Srbije.

- Dveri se nikome neće dodvoravati već idemo sa svojim političkim programom koje ne menja - kazao je Obradović.

12.05 - Ištvan Pastor: SVM će biti deo Vlade kroz državne sekretare, nećemo imati ministarske pozicije

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem da je dogovoren nastavak saradnje i da će SVM biti deo nove Vlade kroz državne sekretare, ali da neće imati ministarske pozicije.

Pastor je novinarima ispred Predsedništva rekao da razlog nije što, eventualno, nemaju stručne ljude, već zato što nemaju "tu vrstu društvene i socijalne prisutnosti" na nivou cele Srbije, već su stranka koja funkcioniše na teritoriji Vojvodine.

On je kazao i da će SVM biti deo parlamentarne većine i da je to bila Vučićeva ponuda, ali i njihova želja.

Na pitanje novinara da li će funkcionerka te stranke Elvira Kovač biti predsednica Skupštine, kako se to navodilo u medijima, Pastor je rekao da je dogovor da SVM rad u Skupštini nastavi kao i do sada.

- Ona neće biti predsednik Skupštine, ali se nadamo da će biti jedan od potpredsednika - kazao je on.

11.00 - Zavetnici stigli na konsultacije

Predstavnici stranke Zavetnici, predvođeni predsednicom Milicom Đurđević Stamenkovski stigli su danas kod predsednika Vučića na konsultacije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Đurđević Stamenkovski je ranije izjavila da bi sa predsednikom razgovarala o "važnim državnim i nacionalnim pitanjima" i da su Zavetnici spremni da uđu u lokalne koalicije, ali "samo ako mogu da pokažu šta znaju".

Zavetnici će, prema rezultatima izbora, u Skupštini Srbije imati 10 poslanika.

10.30 - Počeo sastanak sa predstavnicima liste "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor"

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), predvođeni Ištvanom i Balintom Pastorom, stigli su kod predsednika Vučića na konsultacije oko mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik SVM Ištvan Pastor je ranije izjavio da je ta stranka, koja će u Skupštini Srbije imati pet narodnih poslanika, spremna bude deo parlamentarne većine i da participira u radu vlade s pozicija državnih sekretara, kao što su i do sada činili.

Raspored

Predsednik Vučić će sa predstavnicima liste "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" razgovarati u 10.30, nakon toga sa predstavnicima Srpske stranke Zavetnici u 11.30, dok će u 12.45 usledili razgovor sa koalicijom "Patriotski blok", koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković, najavila je pres služba predsednika.

BONUS VIDEO: