Čika Vlada iz SPS savetuje: Evo kako sa 33.000 dinara da pijete MOET i vozite džip


IZVOR: Republika - 08.06.2022 | 19:00


Predsednik IO SPS pravi je čarobnjak. Sa 270 evra mesečno živi u vili s bazenom vrednom milion evra, dok njegov pas Donald uživa uz šampanjac pored bazena

Foto: instagram.com/itsdonaldthpug
Čika Vlada iz SPS savetuje: Evo kako sa 33.000 dinara da pijete MOET i vozite džip

Znate one priče iz novina o dečku koji radi za minimalac i uspe da uštedi 1.000 evra za nekoliko meseci? Ili onog koji radi za 50.000 dinara, pa sistemom tri koverte, od čega je treća za zabavu i razonodu, obilazi italijansku obalu, a zimi pršti u Gštadu? E, mi smo našli jednog što ih šije, i to obojicu! Funkcioneru Socijalističke partije Srbije, koju vodi Ivica Dačić, pozavideo bi i Hans Kristijan Andersen, čuveni pisac bajki.

Naime, Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora SPS, koji je bio osumnjičen u aferi "kofer", sa 33.148 dinara mesečno (plata u Skupštini Srbije, navedeno na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije) živi u vili s bazenom, putuje po svetu, njegov pas Donald se voza u džipu od 100.000 evra, pije skupoceni šampanjac moet...

Foto: instagram.com/itsdonaldthpug

Donald pored skupocenog šampanjca

Blokada, ništa, pa prekid veze

Zagrađaninu je poslata poruka na Vajber i Vocap, ali mu se i posle nekoliko sati nije isporučila, dok na pozive, preko ovih platformi, nije odgovarao. Pozvali smo ga s drugog broja, javio se, ali pošto je čuo odakle zovemo, samo je poručio: "Ništa" i prekinuo vezu.

ČAROBNA FORMULA

Prvo i najvažnije, pozvali smo Zagrađanina da podeli čarobnu formulu s nama, kao i čitaocima Republike, ali je on to odbio (vidi okvir gore). Zato se sami bacamo u računanje. Zagrađanin s porodicom živi u vili s bazenom na Bežanijskoj kosi, koja vredi, prema pisanju medija, oko milion evra. To znači da je Zagrađanin, s obzirom na visinu primanja, oko 270 evra, morao prvo da se reinkarnira kroz nekoliko života jer je potrebno 308 godina da skupi tu sumu, a onda i da ne potroši nikad nijedan dinar da bi uspeo da plati ovu nekretninu. Potrebno je tim novcem platiti i račune za tu kućerdu, održavanje bazena...

Tu su troškovi nabavke hrane u marketu, ali i računi po popularnim beogradskim restoranima, čijim se obilascima hvali na Instagramu. Pa dalje garderoba, obuća, putovanja u inostranstvo... Na nekima od slika s Instagram naloga njihovog porodičnog psa Donalda vidi se epl tehnika, kohiba cigare... I to sve od tih 270 evra.

Foto: instagram.com/itsdonaldthepug

Donald se vozi u džipu

Koferče u biografiji

U januaru 2006. Zagrađanin je uhapšen u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. U istom stanu, 15 minuta pre upada policije bio je i lider SPS Ivica Dačić. Tokom pretresa u stanu je pronađen kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su optuženi za primanje mita, ali su u međuvremenu oslobođeni optužbi. Lider socijalista bio je svedok u ovom procesu. Zagrađanin je godinama bio u ilegali, ali se u vrh stranke vratio 2015, kao član Predsedništva SPS. Šef Izvršnog odbora te partije postao je dve godine kasnije. Pored ove funkcije, Zagrađanin je izabran za poslanika, a u parlamentu je od 2016.

PLATA ZA TRI FLAŠE

Na jednoj od fotografija pas pozira pored moet šampanjca, čija boca u maloprodaji košta oko 10.000 dinara. To znači da je Zagrađanin dao trećinu mesečnih primanja za jednu flašu pića. Zagrađaninov pas na nekim slikama pozira u lend roveru, džipu čija je cena oko 100.000 evra, a za koji bi Zagrađanin morao da radi nešto manje od 30 godina. Doduše, Zagrađanin tvrdi da džip nije njegov, mada se neki "zli jezici" kunu da ga baš džipom dovozi vozač u Skupštinu.

Potresi u imovinskoj karti

30. januar 2018.

Primanja: Skupština Srbije, mesečno: 27.320 dinara

Nekretnine:

- stan trosoban od 138,46 metara kvadratnih, 1/2, ugovor o poklonu

- stan garsonjera od 27 metara kvadratnih, 1/1, kupovina

Depozit i štedni ulozi: ima

 

2. oktobar 2018.

Primanja: Skupština Srbije, mesečno: 27.320 dinara

Nekretnine:

- stan trosoban 161 metar kvadratni, 1/1, ugovor o poklonu

- stan garsonjera 27 metara kvadratnih, 1/1, kupovina

- kuća, površina u osnovi 90 metara kvadratnih, 1/1, ugovor o poklonu

- pomoćni objekat 28 metara kvadratnih 1/1, ugovor o poklonu

- zemljište 1.596 metara kvadratnih, 1/1, ugovor o poklonu

Depozit i štedni ulozi: ima

 

1. septembar 2020.

Primanja: Skupština Srbije, mesečno: 33.148 dinara (počev od 3. 8. 2020)

Nekretnine:

- stan trosoban 138,46 metara kvadratnih, 1/2, ugovor o poklonu

- stan garsonjera 27 metara kvadratnih, 1/1, kupovina

Depoziti i štedni ulozi: nema

(izvor Agencija za sprečavanje korupcije)

Ekonomista Mlađan Kovačević kaže da Zagrađaninov stil ne ide u korak s njegovim primanjima.

- To ne može da se objasni logikom ekonomiste. Troškovi života su toliko poskupeli, cene rastu, to su vrlo mala primanja, teško je objasniti... Da li ima širu porodicu u inostranstvu, pa mu šalje doznake/novac možda... - naveo je Kovačević.

Bonus video: