BIVŠA VLAST ZASLUŽNA ZA OVO ŠTO SE DEŠAVA: "Hvala" Tadiću i Jeremiću za sve što sada proživljavamo oko Kosova


IZVOR: Republika - 05.05.2022 | 13:15


Katastrofalna greška bivšeg predsednika i bivšeg ministra spoljnih poslova i dan danas koštaju Srbiju.

Foto: www.profimedia.rs
BIVŠA VLAST ZASLUŽNA ZA OVO ŠTO SE DEŠAVA: "Hvala" Tadiću i Jeremiću za sve što sada proživljavamo oko Kosova

Položaj Srbije po pitanju Kosova, slažu se mnogi, bio bi znatno lakši da prethodna vlast na čelu sa Borisem Tadićem i Vukom Jeremićem, u to vreme šefom diplomatije nije pre 11 godina napravila katastrofalnu grešku i pred Međunarodnim sudom pravde postavila krajnje nepromišljeno pitanje zakonitosti jednostranog otcepljenja koje je Kosovo, prema mišljenju pravnika, praktično predalo Albancima širom otvorenih ruku.

Naime, Jeremić i Tadić su 2011, tri godine od kada je tzv. država Kosovo proglasila navodnu nezavisnost pred MSP postavili pitanje „Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom?".

Sud u Hagu je odgovorio da Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. nije prekršeno međunarodno pravo, kao i da ono ne sadrži zabrane proglašavanja nezavisnosti.

Time su, smatraju stručnjaci, omogućili da sud izbegne izjašnjavanje o pravu na secesiju kosovskih Albanaca.

Da nije bilo te kobne greške (a neki smatraju čak i namere) Srbija bi danas imala mnogo bolju pregovaračku poziciju u Birselu.

Pre toga, 2010. dok je ovaj dvojac vadrio i oblačio, pregovori o KiM premešteni su iz UN u EU, što će, kako se ispostavilo biti veoma loše po Srbiju.

Tako da je jasno koliko je loša politika demokratske vlasti po pitanju Kosova ostavila dalekosežne posledice.