Aleksandar Vučić posle sastanka sa Analenom Berbok! Teški razgovori, ali Nemci su raspoloženi da nas saslušaju! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 05.05.2022 | 07:32


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

Foto: Printscreen/TV Pink
Aleksandar Vučić posle sastanka sa Analenom Berbok! Teški razgovori, ali Nemci su raspoloženi da nas saslušaju! (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je razgovarano o evropskoj perspektivi Srbije i krizi u Ukrajini, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Zadovoljan sam velikim interesovanjem nemačke vlade da nas saslušaju, to je važna i velika vest. Trgovinska razmena Srbije sa Nemačkom će biti veća od 7 milijardi, što znači da postaju naš ubedljivo najveći partner - kazao je predsednik.

On kaže da je bilo delova razgovora koji nisu laki, ali da "ne možemo uvek da biramo o čemu pričamo".

Vučić je rekao da su na jučerašnjoj neformalnoj večeri sa Miroslavom Lajčakom i Aljbinom Kurtijem vođeni izuzetno teški razgovori.

- Petar Petković ide 13. u Brisel, da pokušamo nešto da dogovorimo. Za nas je problem što neki odbijaju da govore o Zajednici srpskih opština. Za mene je važno da svi nemački partneri insistiraju da to mora da se ispoštuje i razgovara. O drugim detaljima mi je besmisleno da govorim - dodao je predsednik.

Vučić kaže da je Nemačka najveći politički igrač u Evropi, ali i da mi ne možemo da promenimo stav Berlina po pitanju Kosova i Metohije i drugim pitanjima.

Foto: Printscreen/TV Pink

Aleksandar Vučić

 

- Mi se borimo za što bolju poziciju Srbije u Nemačkoj. Uvek je dobro da idemo napred, a sutra uveče ću govoriti zašto će postojati još veće interesovanje svih za Beograd i Srbiju, a sami ljudi neka procene da li je to dobro ili loše - kazao je predsednik.

Na konstataciju novinara da je predsednik na konferenciji nakon jučerašnjeg sastanka sa Olafom Šolcem bio opušten i pitanja da li je takav bio i razgovor sa nemačkim kancelarom predsednik je rekao da neće da otkriva detalje.

- Izjave su uvek manji deo onoga što je bilo na sastanku. U političkom smislu nikad nam nije bila teža situacija. Do sada smo uspevali sve da prevaziđemo zbog jake ekonomije. Sutra ću narodu da predočim stvari i nadam se da ću sredinom juna razgovarati sa predstavnicima opozicije - rekao je.

Da li ste se u razgovoru sa Šolcem dotakli pitanja snabdevanja gasom, upitao je novinar.

- Mi ćemo tek za dve godine biti u mogućnosti da nešto dođe do Srbije. Šta da dovedemo, odakle, to ne pada sa neba. Mi imamo zavisnost od ruskog gasa od sto odsto. Mi sa Rusima krećemo pregovore - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija ima najjeftinije cene pšenice, gasa i istakao da ćemo ovu krizu preživeti samo je pitanje na koji ćemo to način učiniti.

Bonus video: