PRITISCI NA SRBIJU NE PRESTAJU: Uskladite spoljnu politiku sa EU!


IZVOR: Republika - 25.04.2022 | 17:35


Portparolka Evropske unije, Ana Pisonero, rekla je za naše medije da ta zajednica očekuje od naše države da se postpeno uskladi sa njihovom spoljnom politikom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera, odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav
PRITISCI NA SRBIJU NE PRESTAJU: Uskladite spoljnu politiku sa EU!

Na pitanje da li na ulazak Srbije u EU, odnosno pristupne pregovore, može da utiče njen stav o ratu u Ukrajini i odbijanje da uvede sankcije Rusiji, Pisonero je odgovorila da odluka o proširenju u rukama država članica.

Ona dodaje da je Srbija identifikovala ulazak u Uniju kao svoj strateški prioritet, te da je pregovaračkim okvirom predviđeno njeno postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom zvaničnog Brisela.

- Očekujemo da ona postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i u vezi sa restriktivnim merama. Odluke o narednim koracima u vezi sa proširenjem su u rukama država članica - rekla je Pisonero, a zatim podsetila kako je ta zajednica reagovala na eskalaciju sukoba u Ukrajini.

- EU je najoštrije osudila ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i uvela je opsežne pakete sankcija ruskom i beloruskom režimu, ciljajući na pojedince, institucije i kompanije. Time je EU poslala jasnu poruku da podrška ruskoj invaziji košta. Sankcije EU u vezi sa postupcima Rusije kojima se podriva teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine ostaju pod stalnim nadzorom. Bilo koju odluku o uvođenju dodatnih mera Rusiji ili njenim pristalicama donosi Savet jednoglasno - navodi ona.

Foto: Tanjug/AP

EU ne prestaje sa pritiscima na Srbiju

Pisonero naglašava da se Srbija usaglasila sa Deklaracijom visokog predstavnika EU kojom se oštro osuđuje odluka Vladimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne entitete, kao i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

- Srbija je takođe podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, najoštrije osuđujući agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Međutim, Srbija se nije uskladila sa restriktivnim merama EU koje proizilaze iz vojne agresije Rusije na Ukrajinu - napominje ona.

BONUS VIDEO: