ALBANKA BLOKIRA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA: Nećemo dozvoliti bosanizaciju Kosova, EU tretira Beograd kao razmažno dete


IZVOR: Tanjug, Republika - 11.02.2022 | 06:26


Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da Priština neće dozvoliti da se na KiM realizuje Zajednica opština sa srpskom većinom i optužila EU da u dijalogu tretira Beograd kao "razmaženo dete".

Foto: youtube.com/Kohavision - KTV
ALBANKA BLOKIRA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA: Nećemo dozvoliti bosanizaciju Kosova, EU tretira Beograd kao razmažno dete

Osmani tvrdi da se o belgijskom modelu nikada nije razgovaralo i da tako nešto nije prihvaćeno i poručuje da se neće razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za Srbe na severu Kosova.

Osmani je za RTK rekla da je sporazum o Zajednici srpskih opština, kakav je predviđen Briselskim sporazumom, među najštetnijim dokumenatima u pogledu "suvereniteta i funkcionalnosti Kosova".

- Ne može postojati model koji nas može dovesti do "bosanizacije" Kosova - rekla je Osmani.

Ona tvrdi da je ZSO "uvod u podelu, koji se koristi za defunkcionalizaciju Kosova".

Ocenila je da se Kosovu nanosi šteta jer "još ima ljudi u EU koji zahtevaju da se sprovede Briselski sporazum, onako kako je potpisano".

- Imamo sreću da su SAD, nakon brojnih sastanaka, jasno stavile do znanja da neće podržati nikakvu Republiku Srpsku, nikakvu posredničku ili izvršnu vlast - rekla je Osmani.

Osmani tvrdi da EU nema ravnopravan pristup prema stranama u dijallogu i da Beograd tretira kao "razmaženo dete".

Tvrdi i da je Priština primenila sve spozume koji su potpisani u procesu dijaloga, a da Beograd nije primenio na desetine sporazuma.

- Kosovo ne treba da ćuti jer ovo nije u redu. EU mora da izvrši pritisak na Srbiju da primeni sporazume - rekla je osmani.

Osmani je, komentarišući posetu izaslanika SAD i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka priznala da je došlo do intenziviranja dijalog između Beograda i Prištine.

Smatra i da bi dijalog trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje.