VUČIĆ SAZVAO HITAN SASTANAK: Tema energetska kriza u Evropi


IZVOR: Republika - 16.12.2021 | 13:48


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za sutra ujutru hitan sastanak sa članovima Vlade Srbije i šefovima energetskog sektora, a jedina tema biće štrašna energetska kriza u Evropi, koja bi mogla da dovede do nesagledivih posledica.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
VUČIĆ SAZVAO HITAN SASTANAK: Tema energetska kriza u Evropi

Sastanku će pored predsednika Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministara, prisustvovati i svi vodeći ljudi energetskog sektora u našoj zemlji, prenosi Informer.

Cilj ovog sastanka je, kako saznajemo, preduzimanje svih neophodnih koraka i mera da bi Srbija predstojeću zimu dočekala spremno, odnosno da energetski sistem u našoj zemlji funkcioniše bez potresa i da ima dovoljno struje i gasa za sve građane Srbije.

Podsetimo, usred najava meteorologa da će Evropu zadesiti jedna od najoštrijih zima poslednjih godina, Nemačka odbija da izda dozvolu za gasovod Severni tok 2, što bi moglo da izazove nesagledive posledice i uvuče Stari kontinent u rat neslućenih razmera!

Podsetimo, nemački energetski regulator Federalna agencija za mreže saopštila je da ne očekuje da će u prvoj polovini 2022. doneti odluku o sertifikaciji gasovoda Severni tok 2. To znači da postoje velike šanse da u jedmom trenutku radijatori širom Evrope ostanu hladni, što bi izazvalo nemire sa nesagledivim posledicama u Evropi. To bi, međutim, tek bio početak pakla koji preti Evropi ove zime.

Foto: Tanjug/AP

Severni tok 2

 

Naime, posledice nemačke odluke prelile bi se i na Ukrajinu, tačnije Donbas, ocenjuju ruski analitičari. Ukrajinske vlasti su odluku Berlina o Severnom toku 2 shvatile kao znak podrške, što može dovesti do strašnih posledica i to napadom Kijeva na Donbas.

„Kijev je ovo shvatio isključivo kao podršku svojoj liniji. Ovo je poligon za strašne i nepredvidive događaje koji mogu dovesti do katastrofe na jugoistoku Ukrajine“, rekao je šef Instituta za istraživanje političke ekonomije novog društva Vasilij Koltašov.

Kako su ne samo ruski, već i zapodni analitičari u više navrata poslednjih dana upozorili, taj sukob bi automatski raplamsao rat nesagledivih razmera u zaleđenoj Evropi kojoj bi Rusija potom u potpunosti obustavila isporuku gasa.

Da cela situacija, nažalost, ide u tom pravcu potvrđuju i najnoviji potezi EU. Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da evropski lideri razmatraju uvođenje novih sankcija Rusji, a jedna od mera je blokada gasovoda "Severni tok 2".

Osim toga, energetska kriza zahvatila je i naš region. Ministar ekonomije Severne Makedoije Krešnik Bekteši najavio je poskupljenje cene struje za 10 odsto!

Makedonija se suočava sa skoro potpunim kolapsom svoje domaće proizvodnje energije nakon godina lošeg upravljanja i korupcije u ključnoj termoelektrani REK Bitola. Ovo je primoralo zemlju da se oslanja na izuzetno skup uvoz iz susednih zemalja. Očekuje se da će nova cena biti određena u januaru.