VESIĆ PORUČIO ĐILASU: Ako ne možes da pomogneš ne smetaj do 2028.


IZVOR: Republika - 24.09.2021 | 18:29


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je današnje obraćanje bivšeg gradonačelnika Dragana Ðilasa povodom izgradnje metroa pokazalo da on zaista ništa ne razume o tome kako se grade ovako veliki infrastrukturni projekti.

Foto: beograd.rs

Goran Vesić

- Predlažem Ðilasu da sačeka 2028. godinu i da se provoza prvom linijom metroa. Do tada ako već ne može da pomogne neka ne smeta i neka pusti nas koji znamo, imamo volje, a obezbedili smo i novac, da izgradimo metro - naveo je Vesić na Fejsbuku i podsetio Ðilasa da izgradnja metroa počinje u novembru.

Vesić je izrazio žaljenje što je, kako je naveo "takva neznalica kao Ðilas ikada bila u prilici da odlučuje o razvoju Beograda".

Ðilas je, kako dodaje, u vreme kada je bio gradonačelnik, javno obećavao da će početi da gradi metro 2008, 2009, 2010. i 2012. i svaki put je obmanuo građane.

- Nije imao projekat izgradnje metroa na osnovu koga jedino može da se odredi cena izgradnje, već skice i crteže, tako da je njegova priča o ceni izgradnji metroa za dve milijarde evra jednako kredibilna kao da je rekao da to može da se uradi za jedan evro - navodi Vesić.

 

 

Kako dodaje, Ðilasovim skicama i crtežima nisu prethodile studije sabraćaja, master plan saobraćaja, niti studija linija javnog prevoza koje su radili najbolji domaći stručnjaci i renomirane kompanije iz Velike Britanije, Francuske i Austrije, što je urađeno pre nego što je sada Grad odredio trase prve dve metro linije.

Vesić navodi i da je linije metroa koje Ðilas danas pokazivao "crtao sam u kabinetu", kako nagalšva, verovatno uz dragocene savete "goluba Gute".

- Za razliku od Ðilasa, koji nije ni znao kako da se izgradi metro, niti je imao projekte izgradnje, niti se bavio analizom saobraćaja, a nije ni umeo da obezbedi novac za izgradnju, Beograd danas sve to ima zahvaljujući podršci predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije - rekao je Vesić.

Kaže da bi voleo da Ðilas ima bar toliko časti da se raduje što će Beograd imati metro, ali da mu to ne dozvoljava zloba i sujeta, i da zato čini sve da Beogad ne dobije taj najavažniji infrastruktruni projekat.

- Takvo ponašanje nije lepo, jer metro je namenjen svima, pa i Ðilasu, iako se vozi džipom - rekao je Vesić koji je poruku na Fejsbuku naslovio sa "Šta bi dao da si na mom mestu".