ĐORĐEVIĆ ZA KUMA I SSP ČISTI TEREN: Đilas guši opoziciju, HOĆE DA BUDE JEDINI VOĐA!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 13.08.2021 | 19:00


Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, rešen je da počisti sve pred sobom da bi se nametnuo kao jedini i neprikosnoveni vođa u delu opozicije, koju bi tako stavio pod svoju kontrolu. Plan je da se akcija ustoličenja završi pre aprila, kada su najavljeni redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori.

Foto: Tanjug

Dragan Đilas

U tu svrhu angažovani su bliski saradnici, kumovi, poslovni partneri, medijsko-istraživačka mašinerija. U prvoj fazi borbu vode na dva fronta. Zadatak im je da određene opozicione kolege etiketiraju kao strane lobiste i(li) saradnike vlasti, uz sporadično izbacivanje analiza koje navodno ukazuju da njihova podrška pada i meri se promilima.

Paralelno se objavljuju spinovana istraživanja, prema kojima podrška Đilasu raste, pripisuju mu se glasovi cele bojkot opozicije. Koliko je rešen da eliminiše konkurenciju, najbolje govori podatak da bi, prema tom istraživanju (pogledajte okvir), stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića zajedno sa svim ostalim bojkotašima dobili tek 0,7 odsto podrške građana.

- Na udaru su, u prvom naletu, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta. Đilas je za totalni napad na NDB, Zelenovića i Ćutu angažovao Mlađana Đorđevića, kuma i dugogodišnjeg političko-poslovnog saradnika, s kojim je zajedno zarađivao dok su bili na vlasti - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

ZELENA PATKA

I, zaista, Đorđević, inače lider pokreta Oslobođenje, u seriji tvitova opleo je po ovim kolegama iz opozicije, optuživši ih da su albanski lobisti, plaćenici stranih ambasada, soroševci, i uz sve to, i saradnici predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića (?!).

- Osnivač SNS i miljenik albanskog lobiste Viole fon Kramon Ćuta najavljuje proteste za septembar protiv "Rio Tinta" da bi obesmislio prave proteste i sebi nabacio koji poen pred izbore - napisao je Đilasov kum komentarišući Jovanovića.

- Ćuto, Zelenoviću, Ne davimo Beograd i Vučiću, marš sa Drine - nastavio je Đorđević.

Potom je optužio Zelenovića i Lazovića da su maltene strani plaćenici:

- Ko s ovom dvojicom miljenika Soroša i zapadnih ambasada iz opozicije tikve sadi, obiće mu se o glavu. Što Vučić ne završi oko izdaje Kosmeta, tu se dvojac Zelena patka nudi da da i više nego što albanski lobista Violeta Viola fon Kramon traži!

PRIPREMA TERENA

Istovremeno, pre tri dana u glasilima naklonjenim lideru SSP pompezno je objavljeno istraživanje Demostata, prema čijim rezultatima bi za Đilasa na beogradskim izborima glasalo 13,3 odsto birača, dok bi ostatak kompletne opozicije dobio tek 0,7 odsto glasova.

Foto: Media centar Beograd

 

Strah od izbora i brutalna kampanja

Nije Đilas ni krio da želi da preuzme lidersku poziciju u delu opozicije, kaže u razgovoru za Srpski telegraf politikolog Jelena Vukoičić i ukazuje da su svađe i raskoli svojstveni njima:

 A kako se bliže izbori, ta Đilasova kampanja protiv dela opozicije biće sve brutalnija. Plaši se izbora, poraza. Nisu uspeli da se dogovore ni oko jedne zajedničke platforme, jedinstvenog nastupa i zato im je preostalo sad da grabe glasače jedne od drugih. Đilas ima autoritativnu crtu i želi da se nametne kao jedini vođa i uguši sve ostale. Neće to on lično raditi, već njegovi saradnici, mediji.

Nema sumnje da se radi na pripremi terena da Đilas konačno preuzme kormilo u delu opozicije.

- Đilas preko svojih zaposlenih u firmi i poslovnih partnera poput Đorđevića udara na sve ostale da bi ih eliminisao iz političke igre. Nema sumnje da je Đorđevića za udar na deo opozicije odabrao Đilas, koji u poslednje vreme želi sebe da pozicionira kao jedinog lidera opozicije u Srbiji - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

Veselinović, Lazović, Zelenović i Jovanović nisu komentarisali optužbe, nisu odgovarali na pozive upućene na brojeve poznate redakciji Srpskog telegrafa.