BASARA OTERAN SA KNJIŽEVNE VEČERI: Otkrivamo sve detalje incidenta u Aranđelovcu (VIDEO)


IZVOR: Republika - 08.08.2021 | 06:53


Članovi pokreta Zavetnici iz Aranđelovca oterali su dobitnika ovogodišnje Ninove nagrade Svetislava Basaru iz svog grada jer su bili nezadovoljni kako je pisac tretirao neke istorijske figure u svom romanu "Kontraendorfin".

Foto: ST/D. KADIĆ/printscreen

 

Basara je u parku Bukovičke banje učestvovao na tribini čuvene smotre "Mermer i zvuci" i postao prvi autor u istoriji ove manifestacije, dugoj 56 godina, koji je bukvalno oteran s pozornice.

Piscu su prišli predsednik aranđelovačkih Zavetnika Zoran Zečević i jedna od mladih i glasnih članica pokreta, koji su uz podršku petnaestak svojih članova i pristalica onemogućili da počne predstavljanje dela "Kontraendorfin" Svetislava Basare, inače Ninovog laureata.

Oni su verbalno napali čuvenog pisca, govoreći mu da je sramota da tako piše o srpskim velikanima kakvi su Desanka Maksimović i Ivo Andrić, tražeći da napusti scenu.

Zavetnici su insistirali da "Basara može da radi u Beogradu ili bilo gde šta hoće, ali da u ustaničkoj Šumadiji za njega nema mesta".

Čelnici smotre pokušavali su onima koji su upali na književno veče da objasne kako nije u pitanju politički skup, zamolivši ih da se smire i saslušaju šta pisac ima da kaže, ali to nije pomoglo.

Zavetnici su nastavili s dobacivanjem, a Basara je u jednom trenutku odlučio da je bolje za njega da napusti događaj.

Ispraćen je, kako se može čuti na snimku incidenta koji se pojavio na društvenim mrežama, aplauzom i oduševljenjem onih koji su ga oterali.