VULIN: Hvala Kirgskoj republici na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo


IZVOR: Republika - 23.07.2021 | 19:47


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ministrom Ministarstva za vanredne situacije Kirgiske Republike, gospodinom Ažijekev Bobek Ergeševičem o unapređenju saradnje u oblasti vanrednih situacija.

Foto: MUP Srbije

Kirgiska strana inicirala je posetu Ministarstvu unutrašnjih poslova u cilju uspostavljanja saradnje Ministarstva za vanredne situacije Kirgiske Republike i Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Ministar Vulin se na početku zahvalio Kirgiskoj Republici na prinicipijalnom  poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo. Takođe, istakao je da je veoma počastvovan iskazanom inicijativom ministra Bobek Ergeševiča, za unapređenje saradnje dva ministarstva u oblasti vanrednih situacija.

U razgovoru sa ministrom Bobek Ergeševičem, ministar Vulin je naglasio da je ova poseta novi podstrek za intenziviranje saradnje dva ministarstva, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih psolova Republike Srbije otvoreno da u narednom periodu unapredi bilateralnu saradnju uspostavljanjem direktnog kontakta u cilju obezbeđenja efikasnog upravljanja vanrednim situacijama i smanjivanju rizika od katastrofa.

Foto: MUP Srbije

Ministar Bobek Ergeševič se zahvalio ministru Vulinu što je stvorena prilika da se upoznaju i razmene iskustva kao i da se upoznaju sa radom Srpsko-ruskog humanitarnog centra, za koji su čuli da je najbolji u pružanju humanitarne i spasilačke pomoći, ne samo u Srbiji već i u regionu.

Ministar Vulin je istakao da mu je velika čast što je Srpsko-ruski humanitarni centar  prepoznat od strane Kirgiske Republike kao eminentni i profilisani centar u ovom delu Evrope i predložio je zajedničko učešće na međunarodnim i regionalnim vežbama, kao i razmenu iskustva i organizaciju obuka.

Foto: MUP Srbije

Dva ministra su se osvrnula i na migrantsku krizu, koja je postala aktuelna i u Kirgiskoj Republici. Ministar Vulin je u razgovoru preneo iskustva Republike Srbije i primere Ministarstva unutrašnjih kao odgovor na migrantsku krizu, što je dovelo do smanjenja broja migranata u Republici Srbiji.