MINISTARKA POPOVIĆ DALA ČVRSTO OBEĆANJE: Isteraćemo do kraja slučaj Belivuk


IZVOR: Republika - 29.04.2021 | 08:41


Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da je srpsko pravosuđe "više nego spremno" da slučaj Veljka Belivuka istera do kraja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Maja Popović

- I tužioci i sudije vrhunski rade svoj posao kao i MUP i bezbednosne službe. Mislim da je ova država pokazala jasnu želju da se obračuna sa svim oblicima najtežeg organizovanog kriminala. To je apsolutni prioritet vlasti i mislim da smo pokazali i dokazali da sa tim umemo da se borimo - naglasila je Popović za RTS.

Rekla je i da su neosnovane kritike, koje se mogu čuti u delu javnosti, da nema predmeta u borbi protiv visoke korupcije.

- Mislim da su te kritike neopravdane imajuću u vidu da su tokom prošle godine posebna koruptivna odeljenja imala preko 2.000 predmeta u radu. U toku prošle godine podignute se 973 optužnice i 673 osuđujuće presude - rekla je ministarka i ddoala da mora da se radi na jačanju koruptivnih odeljenja.
 

Foto: ATA Images

Takođe smatra da posebno moraju da jačaju finansijske istrage i da se obučavaju zaposleni za finansijske istrage, jer je suština tih istraga praćenje novca.


Naglasila je i da je Ministarstvo pravde jedan od glavnih nisilaca aktivnosti iz akcionog plana odnosno revidiranog akcionog plana za poglavlje 23.

- Poslednjih mesec dana bio je ogroman iskorak u tom smeru u smislu donošenja raznih odluka, formiranja koordonacionog tela za poglavlje 23, u državnom veću tužilaštva doneta je izmena poslovnika, donet je etički kodeks. Mislim da bi do kraja godine tu mogli da napravimo ozbiljan iskorak - poručila je Popović.