Vučić na primopredaji donacije EU: Ovo su najmodernija sanitetska vozila, zahvalni smo poreskim obveznicima zemalja Unije


IZVOR: Republika - 19.03.2021 | 11:14


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvoavo je primopredaji sanitetskih vozila nabavljenih kroz program donacije EU uz posredovanje UNOPS za 20 zdravstvenih ustanova iz cele Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić zahvalio EU na donaciji 20 sanitetskih vozila

Primopredaji ispred Palate Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predstavnicima UNOPS-a.

- Primopredaja 20 sanitetskih vozila za ustanove u Srbiji kojima su najpotrebnija je samo deo šire podrške EU Srbiji. Ova pandemija vrši enorman pritisak na budžet Srbije i zato je EK odlučila da da 12 miliona evra kao pomoć. Prioritet sada treba da damo vakcinaciji koja se u EU sprovodi uz izvesne teškoće. Čestitao bih Srbiji na odličnom poslu sa vakcinacijom koja se sprovodi ovde. Kada je reč o KOVAKS sistemu on podržava globalnu vakcinaciju, sada je uzeo maha i uskoro možemo da očekujemo vakcine iz tog programa i ovde u Srbiji. Pozivam sve da slede primer Srbije i da vakcinišu što više. Hvala vam što ste uključili i diplomatsku zajednicu u program vakcinacije, evo i ja danas idem da primim vakcinu - rekao je ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na ovoj donaciji.

- Nismo baš pogodili današnji dan za prezentaciju ovih odličnih vozila, to ide od juga Srbije do Bora, Žagubice... Izuzetno je važno što dolazi u ovom trenutku, hvala im na svemu, zaista cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju. Zahvalni smo i na ličnom angažovanju Semu Fabriciju. Još jedanput da naglasim, korona je pokazala da neće skoro otići sa naše planete, zato jedini spas je vakcinacija - naglasio je Vučić.

 

 

Sanitetska vozila dobile su Opšta bolnica u Chupriji, domovi zdravlja u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Opšta bolnica Bor.

Takođe, vozila će stići i u domove zdravlja Knjaževac, Pirot, Krupanj, Žagubica, te u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Vozila su dobili i Specijalna bolnica "Sveti Sava", Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci i Loznici, KBC "Bežanijska kosa", te domovi zdravlja u Bujanovcu, Medveđi i Jagodini.

Predsednik Vučić obišao je vozila i porazgovarao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, koji su mu rekli da će im ova pomoć mnogo znači.