Brnabić sa šefom Delegacije MMF-a o saradnji: Kapitalna ulaganja su apsolutni prioritet!


IZVOR: Tanjug, Republika - 12.10.2020 | 17:24


Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nakon isteka aktuelnog aranžmana "Instrument za upravljanje politikama" (Policy Coordination Instrument - PCI) koji ima s tom institucijom do januara 2021. godine.

Foto: Printscreen/KlikTV

Ana Brnabić

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Brnabićeva je u razgovoru putem video-linka sa šefom Delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aranžmana vlade istakla je da ovakva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

Šef Delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da Srbiji nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.


Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije korona virusa, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

On je istakao da s obzirom na ovakve pokazatelje, u narednoj godini očekuje još brži oporavak srpske privrede.
 
$bp("Brid_02522943", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

Ana Brnabić je naglasila da će narednoj vladi prioritet biti program "Srbija 2025“, jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti, odnosno još veća aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta.

Najavljujući dalja ulaganja u poljoprivredu, predsednica Vlade Srbije ocenila je da naročito ohrabruje privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Takođe je ukazala i da je značajna podrška i IT industriji, u kojoj vidi veliki potencijal i koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države, kaže se u saopštenju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Istakla je da je više nego jasno da srpska ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu. Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF-om, najavljeno je da će dogovori uskoro biti i konkretizovani, po završetku aktuelnog aranžmana, zaključuje se u saopštenju.