TROJNI PAKT PROTIV SRBIJE: Članice EU udružile snage protiv naše države!


IZVOR: Sofija AĆIMOVIĆ - 30.06.2020 | 05:33


Srbija ima spremnih pet poglavlja, ali, uprkos tome, Evropska unija nam tokom hrvatskog predsedavanja nije otvorila nijedno. Rampu su nam postavili Bugari, a vetar u leđa stigao im je od Nemačke i Hrvatske.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

 

Govoreći o razlozima bugarske rampe, premijerka Ana Brnabić izjavila je za Pink televiziju da Bugari s vremena na vreme umeju da zategnu situaciju. Navodeći da Srbija i Bugarska imaju odlične odnose, predsednica Vlade Srbije objasnila je i da vlada Bojka Borisova povremeno potegne pitanje položaja bugarske manjine.

- Što je neverovatno. Bugarska pokreće pitanja položaja manjine, a kod njih ne postoje institucije koje se bave problemima nacionalnih manjina - rekla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Ana Brnabić

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objašnjava da su razlozi za neotvaranje poglavlja isključivo politički.

- Ne samo Bugari već i Hrvati osporavaju pregovore zbog pitanja njihovih nacionalnih manjina, iako je položaj Srba u tim zemljama daleko nepovoljniji - kaže Milivojević i dodaje da Hrvatska nije preduzela nijedan konkretan korak da se Srbija nađe na diplomatskom stolu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jadranka Joksimović

Na jesen otvaranje novih poglavlja

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović u izjavi za Srpski telegraf očekuje da nova poglavlja budu otvorena na jesen, i to tokom nemačkog predsedavanja EU.

- Priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24, kao uslovu za otvaranje novih poglavlja, nije do kraja utemeljena u činjenicama. Takozvani non-pejper o napretku u vladavini prava notira značajne aktivnosti, posebno usvajanje medijske strategije koje je veoma značajan deo poglavlja 23 - objašnjava ministarka.

Dodaje da ništa nije sporno kada je u pitanju poglavlje 24: - U poglavlju 24, koje se tiče azila, borbe protiv organizovanog kriminala, bezbednosti, migracija, preovlađivala je pozitivna ocena. Ali pravi izveštaj o napretku, koji je odložen zbog pandemije, biće objavljen već na jesen, tokom nemačkog predsedavanja, što će biti prilika da države članice na sveobuhvatniji način sagledaju napredak u reformama i da otvorimo i nova poglavlja.

Ipak, glavni kočničar Srbije na evropskom putu je, po mišljenju našeg sagovornika, Nemačka:

- Nemačka tvrdi veliki pazar i trudi se da nas navede da priznamo Kosovo u što kraćem roku.

Više informacija iz rubrike Vesti pročitajte OVDE

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, mišljenja je da zemlje koje imaju neki otvoren problem sa Srbijom poput Bugarske i Hrvatske pokušavaju da nam to naplate preko pristanka.

- Hrvatska je marioneta Nemačke, nastala je zahvaljujući njoj. Nemački stav prema nama nije menjao kroz istoriju. Bili su među najglasnijim zagovornicima brutalnog rasparčavanja Jugoslavije, pomagali su albanske teroriste, a sada insistiraju na takozvanoj brzoj normalizaciji, što je zapravo zahtev Srbiji da prizna nezavisnost Kosova - smatra Jovanović.