RTB ŠEST PUTA UVEĆAO ZARADU!


IZVOR: - 21.02.2018 | 21:15


RTB Bor nikad bolje nije poslovao! Samo prošle godine zarada rudarskog basena bila je skoro šest puta veća nego godinu ranije.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Blagoje Spaskovski

- Tome je, pored jače cene bakra, doprinela i 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika - kaže za Srpski telegraf Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

DOBAR POČETAK 2018.

- RTB Bor je 2017. prihodovao 303 miliona dolara, što je 39 odsto više nego 2016. godine. Rashodi su u isto vreme bili 218 miliona dolara, pa je RTB Bor poslovanje u 2017. godini - pre oporezivanja, amortizacije i kamata - završio sa zaradom od 84 miliona dolara, što je u odnosu na 2016. godinu 5,7 odsto više - objašnjava Spaskovski. Basen je duplirao i prodaju svojih proizvoda na stranom tržištu. Prošle godine je u inostranstvo izvezao robu vrednu 210 miliona dolara, što je 65 odsto više nego 2016.
- I ova godina je počela dobro. Rudari površinskog kopa "Veliki Krivelj" godinu su počeli sa nepuna dva miliona tona iskopina u januaru. Za mesec dana otkopali su 855 hiljada tona rude i uklonili čak 1,1 milion tona jalovine. Januarski učinak "na jalovini" bolji je za čak 40 odsto od lanjskog, zahvaljujući novim kamionima i bagerima - ističe direktor.

Rudari na kopu "Veliki Krivelj" 2018. su počeli sa skoro dva miliona tona iskopina u januaru
Blagoje Spaskovski, generalni direktor

IDEALNO ZA PRIVATIZACIJU

Govoreći o tenderu za strateškog partnera Spaskovski kaže da je raspisivanje iz proceduralnih razloga pomereno za kraj juna. Ipak, poboljšani rezultati poslovanja čine baš to vreme idealnim za privatizaciju.
- Mislim da će ukupno biti pet-šest kompanija koje će se nadmetati. Strateški partner će ulaganjem postati većinski vlasnik celog RTB-a. U kom procentu, to se još sagledava - napominje Spaskovski.  

Foto: RTB Bor

Rudarski basen