PROVERITE STANJE BESPLATNIH AKCIJA: Na računu vas čeka 4.300 dinara


IZVOR: - 10.01.2018 | 19:29


Ko do sada nije podizao novac iz Akcionarskog fonda i dividende koje je dobio kao vlasnik besplatnih akcija, na računu u pošti ga čeka 4.300 dinara. Na besplatne akcije mnogi bi potpuno zaboravili da nije koncesije aerodroma "Nikola Tesla", od koje će na račune građana leći blizu 1.500 dinara.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Da biste podigli novac potrebna vam je samo lična karta

Osim jedne akcije aerodroma, oko 4,8 miliona građana poseduje i po pet akcija "Naftne industrije Srbije" i po 31 deonicu "Telekoma", od kojih će novac dobiti kad država proda ovu kompaniju.

NOVAC OD PRIVATIZACIJA

Svako od nas je pre osam godina dobio 1.700 dinara iz fonda u koji se slivao novac od privatizacija, a na isti račun u međuvremenu je uplaćivana i zarada od dividendi, od kojih se do sada, za one koji nisu ništa podizali, nakupilo oko 2.600 dinara.

Novac je na računu u pošti, procedura za podizanje je jednostavna i potrebna je samo lična karta

Ako se neko odluči da proda akcije NIS i aerodroma na berzi, proceduru može takođe pokrenuti na istom mestu. Na ovaj korak do sada se odlučilo skoro 2,5 miliona građana, a za one kojima je keš miliji od akcija aerodroma, sad je pravo vreme za prodaju. Trenutna cena akcije je 1.650 dinara, a Nenad Gujaničić, broker firme "Momentum sekjuritis", uveren je da će njihova cena u budućnosti zavisiti od godišnje nadoknade koju će koncesionar plaćati akcionarima.

4,8 miliona građana imalo pravo na besplatne akcije

U POŠTI BEZ PROVIZIJE

- Dakle, cena akcije biće značajno niža u odnosu na trenutnu - kaže Gujaničić.
Za prodaju akcija pošta, za razliku od brokerskih kuća, ne naplaćuje proviziju, a ko se odluči da danas proda sve besplatne akcije, zaradiće 5.245 dinara.

Ko prodaje akcije, popunjava ovaj nalog:

  • Koje akcije želite da prodate?
  • Koliko akcija želite da prodate?
  • Koja je minimalna cena po kojoj ih prodajete?

Trenutna cena akcija

Aerodrom 1.650
NIS 719

* iznosi su u dinarima

Šta sve imamo

  • Novac od Privatizacionog registra 1.700*
  • Pet akcija NIS i jedna aerodroma 5.245 (trenutna vrednost)
  • Dividende NIS i aerodrom 2.600

* iznosi su u dinarima