BUGARI PREVARILI TRGOVCE! Prodali im kase kojih NEMA, a debelo NAPLATILI!


IZVOR: Republika - 30.04.2022 | 15:34


Od sutra je obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, dok će u javnom sektoru početi da se primenjuju sistemi elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija. To znači da će svi obaveznici morati da izdaju fiskalne račune sa QR kodom.

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ
BUGARI PREVARILI TRGOVCE! Prodali im kase kojih NEMA, a debelo NAPLATILI!

Ova odluka prihvaćena je lagodno, jer je prelazak počeo još 1. novembra, pa su trgovci i drugi obaveznici na vreme ispoštovali nove mere fiskalizacije. Ipak, deo trgovaca je najblaže rečeno nasameren i fiskalizaciju će dočekati nespremni.

Naime, trgovci su kupili uređaje koji su, pre svega, starije generacije i već za 6 meseci neće biti upotrebljivi. S druge strane, njih uopšte nema na stanju!

Bugarska firma INT Raster prevarila trgovce

Kako prenose mediji, bugarska kompanija INT Raster napravila je ugovor sa distributerima, a distributeri sa trgovcima od kojih su uzeli novac za te kase.

Problem za trgovce, obzirom da je krajnji rok za prelazak na elektronsku fiskalizaciju već sutra, je u tome što INT Raster nije isporučio kase, niti ih ima na stanju, te su tako distributeri kasa, ali i sami trgovci, krajnji korisnici, debelo dovedeni u zabludu!

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

 

Da bi stvar bila gora, pomenute "bugarke", odnosno "dugmetare" imaju nedostatak, za razliku od android kasa, kod kojih se problemi rešavaju softverski i šire prema potrebama prodavaca.

Izdašna subvencija države od 100 evra za svaki prodajni objekat i još po 100 evra za svako prodajno mesto u njemu, prema informacijama sa tržišta, nije iskorišćena na idealan način. I to daleko od toga.

Naime, pojedini uvoznici i distributeri fiskalnih kasa i softvera za njih, iskoristili su priliku da dobro zarade - i na trgovcima i na pomoći države. A veliki problemi zbog takvog odnosa prema e-fiskalizaciji i klijentima bi tek mogli da uslede.

Plaćali ih 4 puta više!

Bugarske kase privlače mnoge trgovce, jer su, navodno, niže cene od android kase i lakše se koriste, ali nisu svesni njihove stvarne vrednosti.

Model DP-150 MX firme iz Sofije "Datecs“, klijenta košta oko 27.000 dinara, a vrednost aparata je zapravo 58 evra. Za četiri ili pet hiljada dinara manje može da se nabavi savremena android kasa, odnosno terminal.

Problemi sa e-fakturama su "u najavi“ a neki drugi su već stvarnost za one koji su ih testirali u prelaznom periodu e-fiskalizacije.

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

 

Većina tih aparata već sada ne podržava plaćanje platnim karticama a kamoli šta drugo. Takođe, dobra fiskalna kasa bi trebalo da radi narednih deset godina a već sada imamo informacije da ljudi prijavljuju kvarove. A ti kvarovi nisu samo neka sitnica koja nervira jer svaki kvar znači i da to prodajno mesto ispada iz funkcije dok se kasa ne popravi. To po Zakonu o zaštiti kupaca može da traje i 30 dana.

Pored potencijalnih problema za kvarovima u radu nečega što se već danas smatra prevaziđenom tehnologijom, tu je i problem efikasnosti i lagodnosti u svakodnevnom radu. Android tehnologija i savremeni softver koji se lako ažurira, prilagođava i proširuje, bez problema se nosi sa radom sa platnim karticama, skenovima bar kodova, izdaje avansne račun, a pregled poslovanja je neuporedivo lakši, prenose mediji.

BONUS VIDEO: