RUSIJA TRAŽI PREKO MILION RADNIKA: Napravili plan kako da privuku što više ljudi


IZVOR: Republika - 26.04.2022 | 12:41


Imaju okvirni plan kako da ih privuku.

Foto: pexels.com
RUSIJA TRAŽI PREKO MILION RADNIKA: Napravili plan kako da privuku što više ljudi

Ruskoj ekonomiji trenutno je potrebno oko milion IT stručnjaka, jer ta industrija, očigledno, ima problem sa manjkom zaposlenih, rekao je Andrej Turčak, sekretar partije Ujedinjena Rusija.

– Borba za pridobijanje IT stručnjaka između zemalja je sve veća, i mi moramo da priznamo da su sa startom specijalne vojne operacije (u Ukrajini), uključujući tu i mlade ljude, neki naši IT stručnjaci otišli u inostranstvo. Ipak, treba napomenuti da se dešava i obrnut proces – rekao je Turčak na sastanku Saveta za razvoj digitalne ekonomije, u okviru Federalnog saveta Rusije (gornji dom parlamenta), prenosi bizportal.rs.

Turčak je izjavio da je broj IT stručnjaka je procenjen na 1,7 miliona ljudi, a eksperti kažu je ruskoj ekonomiji potrebno bar još milion ljudi više.

Na osnovu nacrta odluke Saveta, u koji je Tass imao uvid, preporučeno je da Ministarstvo obrazovanja i nauke, zajedno sa Ministarstvom za digitalni razvoj, proceni mogućnost promene federalnih obrazovnih standarda Rusije u oblasti visokog obrazovanja, koja nisu povezana sa matematikom i tehnologijom, kako bi se povećao broj diplomiranih stručnjaka u oblasti „ključnih kompetencija digitalne ekonomije”.

Senatori su predložili obučavanje stručnjaka u oblasti dizajniranja video igara, e-sportova, zabavnoj industriji, dizajnu zvuka, animaciji, digitalnom modelingu, virtualnoj stvarnosti i digitalnom marketingu. Predloženo je i veće angažovanje na ovom poslu širom Rusije, mimo univerzitetskih centara u Moskvi, Sankt Petersburgu, i Lenjingradu.

BONUS VIDEO