OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Evo koliko ćemo plaćati evrodizel i benzin!


IZVOR: Republika - 21.04.2022 | 11:53


Ovo su nove cene goriva na pumpama koje je propisala država, i koje važe od 15 sati u četvrtak 21.04.2022. godine.

Foto: pixabay.com/fotomontaža
OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Evo koliko ćemo plaćati evrodizel i benzin!

Maksimalna cena evrodizela u narednih nedelju dana na pumpama će biti 196,40 dinara, a benzina evro premijum BMB 174,20 dinara, objavljeno je na sajtu Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Do danas je evro dizel maksimalno koštao 196,30 dinara, a benzin 174,10 dinara, dok je cena evrodizela za poljoprivrednike "zamrznuta" na 197 dinara. Cene svih ostalih goriva nisu ograničene, kao ni auto-gasa (TNG).

Cena goriva za predstojeću nedelju se objavljuje svakog petka, izuzev danas, jer je umesto na Veliki petak 22. aprila, koji je neradni dan, cena objavljena dan ranije.

Foto: NIS

Nove cene goriva

 

Ovo je pretposlednje usklađivanje i određivanje maksimalne cene BMB-a i dizela pred isticanje važenja uredbe Vlade koja to reguliše, a koja je oročena na 30. april. Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih pumpi fiksirana na šest dinara po litru goriva.

Podsetimo, Vlada Srbije je 7. aprila produžila Uredbu o ograničenju cena derivata nafte, koja će važiti do kraja ovog meseca. Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila. Ministarstvo trgovine je navelo da je nova uredba doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu. Takođe, uz nedeljno usklađivanje cene, Vlada Srbije je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.