OTP banka postala STOPROCENTNI vlasnik Vojvođanske banke


IZVOR: Republika - 11.12.2017 | 15:10


OTP banka Srbija je objavila da je uspešno završena kupovina Vojvođanske banke, čime je OTP banka postala sedma po veličini banka na srpskom tržištu, sa ukupnim udelom od preko 6 procenata. Na konferenciji za novinare održanoj danas u Novom Sadu, predstavnici mađarske OTP banke, OTP banke Srbija i Vojvođanske banke saopštili su da su OTP banka Srbija kao kupac i Nacionalna banka Grčke (NBG) kao prodavac zatvorili finansijsku transakciju, zahvaljujući kojoj su 100 odsto dela NGB-a u Vojvođanskoj banci i 100 odsto vlasništva u lizingu NBG-a prešli u vlasništvo OTP banke Srbije.

Foto: Promo foto

OTP banka

Promo foto

Predsednik OTP Grupe i generalni direktor OTP banke u Mađarskoj, Šandor Čanji poželeo je toplu dobrodošlicu Vojvođanskoj banci kao novoj članici OTP grupe.

- Vojvođanska banka uspešno posluje skoro 150 godina u Srbiji, i jedna je od najpoznatijih domaćih banaka u zemlji. Od 1. decembra 2017. godine, ova davno osnovana, dobro kapitalizovana banka koja spada u deset najboljih banaka, postala je veoma vredna članica OTP Grupe. 

Sa ovom transakcijom i spajanjem, pokazali smo naše dugoročno i ozbiljno opredeljenje za bankarsko tržište u Srbiji, gde planiramo da nastavimo sa rastom, i da se utvrdimo kao najveća nezavisna bankarska grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Foto: Promo foto

Ova akvizicija bankarske grupe takođe pokazuje da OTP banka ima čvrste osnove, da je dobro kapitalizovana, da ima izvanrednu likvidnost, i da je rukovodstvo posvećeno jačanju regionalnog prisustva- rekao je Čanji, naglašavajući da je akvizicija Vojvođanske banke značajan korak napred u ostvarivanju strateških ciljeva OTP grupe.

- Naša strategija akvizicije se prvenstveno fokusira na tržišta sa dobrim izgledima za rast, gde se realno može ostvariti optimalna veličina tržišta i gde se mogu iskoristiti sinergije troškova. Ovaj sporazum je značajna prekretnica u razvoju OTP banke Srbije.

Sarađujemo sa mojim kolegama kako bismo osigurali da spajanje, za koje očekujemo da se završi u proleće 2019. godine, ima pozitivan ishod za klijente i zaposlene obe banke. Ovo ne podrazumeva samo lakši pristup filijala, već i dalje poboljšanje kvaliteta usluga – dodao je Šandor Čanji, u vezi sa finansijskim zatvaranjem transakcije.   

Foto: Promo foto

Predrag Mihajlović, bivši predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, preuzeo je mesto predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke. Njegovo bogato iskustvo daće važan doprinos uspehu postupka integracije ovih banaka.

- Čast mi je što sam preuzeo dužnost vođenja Vojvođanske banke u periodu spajanja. Sledećih nekoliko meseci naš glavni fokus podjednako će biti na zadržavanju najvišeg nivoa kvaliteta u radu s klijentima i uspešnom sprovođenju procesa integracije.

Za ostvarenje naših ciljeva najvažniji su nam ljudi, a Vojvođanska banka, kao i OTP banka, ima izrazito kvalitetne stručnjake - istakao je Mihajlović, najavljujući da će Integrisana banka biti usmerena na digitalizaciju poslovanja kako bi odgovorila potpuno novim potrebama i željama današnjih klijenata.