CEO BALKAN MOŽE DA POZAVIDI SRBIJI! Stigla još jedna pohvala našoj ekonomiji


IZVOR: B. K. - 12.01.2021 | 22:48


Pohvale srpskoj ekonomiji ređaju se kao na traci od najuglednijih svetskih institucija. Nakon MMF i Svetske banke "ING grupa", jedna od 30 najvećih bankarskih grupacija u svetu, objavila je analizu u kojoj doslovno stoji da smo jedna od retkih država koje će se ekonomski potpuno oporaviti od pandemije virusa KOVID-19.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Siniša Mali i Aleksandar Vučić

U svetskim ekonomskim krugovima upravo zbog statusa i značaja "ING grupe" (18,8 milijardi evra godišnji prihod i 54.000 zaposlenih) stavovima njihovih eksperata pridaje se ogromna važnost i njihove procene često su ključne prilikom odlučivanja globalnih investitora u koju će zemlju uneti kapital.

U analizi "ING grupe" konstatuje se da je rast srpske ekonomije najbrži u Evropi i da je fascinantan pad BDP od svega 1,1 odsto u godini koju je obeležila korona.

- Srbija je jedna od retkih zemalja koja će se potpuno oporaviti i već u 2021. godini dostići nivo od pre pandemije - objavila je "ING grupa", predviđajući nam ove godine čak i rast od šest odsto BDP.

Ubrzanom rastu doprineće i novi set mera za pomoć privredi koji je najavio predsednik Vučić

 

Samo dva dana ranije Svetska banka objavila je da će ubedljivo najbrži oporavak u regionu imati Srbija. U istoj analizi navedeno je da će Crnoj Gori biti potreban najduži period za ekonomski oporavak.

Foto: Tanjug/Bojan Stekic

Siniša Mali

Mali: U budžetu dovoljno novca

Javne finansije Srbije su stabilne i ima dovoljno prostora da se obezbedi novac za novi paket pomoći privredi i građanima, koji je najavio predsednik Vučić, potvrdio je ministar finansija Siniša Mali. On je istakao da će do Sretenja 15. februara biti definisan dodatni paket pomoći privredi, a da se trenutno rade poslednje analize da bi novac bio usmeren na pravi način, odnosno da bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto - rekao je Mali.

Kako je navela Svetska banka, što se podudara s analizom "ING grupe", mi ćemo već ove godine dostići pretpandemijski nivo. Hrvatska će se na nivo iz 2019. vratiti sledeće godine, BiH, Albanija i Severna Makedonija 2023, a Crna Gora tek 2024.

Ubrzanom ekonomskom oporavku, bez ikakve sumnje, doprineće i novi set mera za pomoć privredi koji je preksinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić.