Čadež: Ministri ekonomije podržali predloge privrede regiona


IZVOR: Tanjug, Republika - 05.11.2020 | 16:23


"Ministri ekonomije članica Berlinskog procesa podržali su inicijative poslovne zajednice regiona za ubrzanje izgradnje zajedničkog regionalnog tržišta zapadnobalkanske šestorke", izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Marko Čadež

U saopštenju PKS navodi se da je Čadež kao predsednik PKS i zajedničke komore šest privreda izjavio da je podrška data inicijativama za čvršću saradnju i što brže otklanjanje prepreka za uspešnije poslovanje unutar regiona i sa Evropskom unijom, uključujući i uspostavljanje zelenih koridora na glavnim graničnim prelazima sa EU.

Do podrške je došlo na današnjem onlajn ministarskom sastanku održanom u sklopu pripreme za Samit Zapadnog Balkana koji će se sledeće nedelje biti održan u Sofiji.

Poslovna zajednica je aktivno, predlozima i sugestijama, učestvovala u izradi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište koji će biti usvojen na Samitu u Sofiji, navodi PKS.

Dodaje se da je Čadež podsetio da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, uoči Samita, pripremio dokument sa stavovima i sugestijama privrede za stvaranje podsticajnih uslova za konkurentnije privređivanje naših kompanija koje uključuju i najkonkretnije preporuke novoosnovanog Poslovnog saveta.

Dokument je upućen na više od hiljadu adresa učesnika u procesu regionalnih integracija - predsednika država, premijera, nadležnih ministarstava i institucija zapadnobalkanskih ekonomija, Evropske komisije, briselskih i institucija zemalja članica Berlinskog procesa, CEFTA sekretarijata, Transportne zajednice, Regionalnog saveta za saradnju, saopštila je PKS.

Aktivnosti zajedničke komore regiona i stavovi privreda predstavljeni su i ministrima ekonomija na današnjem onlajn pripremnom sastanku za Samit u Sofiji.

Privreda regiona, posredstvom zajedničke regionalne komore i njenog Poslovnog saveta, koji čine 16 lidera i vlasnika velikih regionalnih poslovnih sistema, direkno će podržati sprovođenje Plana za zajedničko tržište, u komunikaciji sa vladama regiona i institucijama u Briselu, najavio je Čadež.

Dodao je da će redovno izveštavati o napretku i problemima na terenu te predlozima i sugestijama kako da se otklone prepreke sa kojima se privrednici suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Za privrednike je najvažnije da im se poslovanje olakša, smanje troškovi, obezbedi slobodan, brži protok ljudi, robe usluga i kapitala kroz ceo region, da se standardizuju i obezbedi međusobno priznavanje sertifikata i druge trgovinske dokumentacije koja prati robu, da se unapređenjem infrastrukture na graničnim prelazima, usaglašavanjem radnih vremena graničnih službi i ubrzanjem carinskih procedura obezbedi brži protok robe i carinjenje bez papira, da se potpiše i primenjuje sporazum o radnim dozvolama, usaglase licence, olakšaju međukompanijski transferi, objasnio je on.

- Koliko je važno da vlade i nadležna institucije u regionu otklone barijere za međusobno poslovanje i povezivanje kompanija unutar regiona i da što pre počne da funkcioniše zajedničko regionalno tržište, jednako važno je da privreda regiona sa što manje prepreka posluje sa Evropskom unijom - naglasio je Čadež.

Dodao je da se kroz mere kao što je uspostavljanje zelenih koridora omogućava brži protok robe preko glavnih graničnih prelaza sa zemljama članicama, ali i da se kroz inkluzivno proširenje obezbeđuje, i pre punopravnog članstva, otvaranje jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana u oblastima u kojima su ispunjeni evropski standardi, harmonizovna pravila i uspostavljene institucije.