POTRAŽNJA RAVNA NULI: Korona je potpuno uništila OVAJ biznis!


IZVOR: Sputnjik, Republika - 23.05.2020 | 15:49


Jedan od segmenata turističke privrede koji je pretrpeo žestoke udare zbog krize izazvane novim koronavirusom, je izdavanje stana na dan.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Biznis koji je u Srbiji, naročito u Beogradu i Novom Sadu, godinama opsluživao brojne turiste iz inostranstva, domaće goste, ali i sve druge kojima su hoteli skupi a apartmani taman ono što im treba za nekoliko dana boravka, ovom krizom "pao je na kolena".

- Ovaj posao više ne postoji. Mislim da je to najbolja definicija, jer je takav osećaj kod svih nas koji se njime bavimo, a i logičan zaključak s obzirom na momentalni prekid u potražnji. Teško je govoriti o tom da je ovo zastoj ili privremeno stanje, jer već traje dovoljno dugo, a evidentno je da će potrajati još duže - kaže za Biz-lajf osnivač i direktor "Renta-stana" Nikola Janičić.

On je rekao da stanovi koji su u ovom biznisu, dobrim delom su do sada pronašli nov angažman u dugoročnom iznajmljivanju, a samo oni optimističniji, uglavnom sa stanovima u svom vlasništvu, su raspoloženi da sačekaju još mesec ili dva.

- Dakle, situacija je teška jer je potražnja ravna nuli, a perspektiva u mesecima pred nama je jednako loša - kaže Janičić.

Po njegovim rečima, do proglašenja vanrednog stanja, stanova za izdavanje po sistemu "stan na dan" u Beogradu je bilo nešto između dve i po do tri hiljade.

Naveo je da je tačan broj teško utvrditi, jer je na tržištu bilo mnogo onih koji nisu prošli proces kategorizacije, pa je zvanična brojka oko tri puta manja.

- Broj onih koji u Beogradu neposredno žive od ovog posla meri se stotinama, a onih koji posredno ostvaruju prihode od rente hiljadama. Tu su i perionice veša, snabdevači posteljinom, nameštajem onih koji direktno rade "stan na dan" jedan deo je uspeo ili će uspeti da pronađe uhlebljenje u nekoj drugoj priči, ali najveći deo njih i dalje čeka, nadajući se da će se situacija promeniti nabolje, jednako brzo kako se promenila i nagore - kazao je Janičić.

On je kazao i da situacija kod nas nije različita od one u svetu, jer i globalni igrači poput "AirBnB", "Expedia" i "Booking" prinuđeni su da otpuštaju hiljade zaposlenih.

- Pre ove krize lično sam bio mišljenja da se ovaj posao ne može prepoloviti ni u slučaju rata. Sada vidim da sam pogrešno mislio – posao izdavanja na dan u Beogradu je opao za 95 odsto - rekao je Janičić.

On misli da će se posao svakako oporavljati, ali mnogo sporijim tempom.