Evo šta će biti sa platama tokom vanrednog stanja


IZVOR: Tanjug - 17.03.2020 | 13:04


Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Ðorđević.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Foto: Ilustracija

On je, nakon vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta, naglasio da je po vladinoj Uredbu, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od kuće, gde god je to moguće. - Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada radi u firmi - rekao je Ðorđević.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

- Za zaposlene koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede zaštitnu opremu - rekao je ministar. On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Upitan da li je u planu da se u Srbiji donese obavezujuća mera ili preporuka da roditelji koji imaju decu mlađu od 12 godina ostanu kod kuće, Ðorđević je rekao da preporuka Vlade već postoji.

- Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće da im se pružimo mogućnost da rade od kuće - rekao je Ðorđević.