Ista majica, a veličine različite: Konfekcijski brojevi često zbunjuju kupce


IZVOR: - 11.09.2017 | 20:04


Brojni trgovci koji posluju u Srbiji ne poštuju međunarodne propise za veličinu i kvalitet odeće, pa se brojevi čak i kod istog proizvođača često ne poklapaju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Tako praktično svaki modni lanac i svaka država imaju svoje specifičnosti kada su u pitanju veličine, što otežava odabir pravog konfekcijskog broja. S tim se suočila i Beograđanka Mirjana M., koja je u dva butika kupila dve slične majice različitih oznaka za veličinu.

- Jedna majica bila je S, a druga L. Stavila sam jednu preko druge i videla da su identičnih dimenzija. Šok je bio veći zbog toga što razlika nije u jednom broju, nego u dva - objašnjava ona.

Posebna vrsta prevare je odeća na kojoj etiketa pokazuje da se radi o univerzalnoj veličini jer broj koji pristaje svima ne može da postoji.

Da ovo nije samo problem nas u Srbiji, pokazuje i to što su se nedavno žene u Španiji pobunile protiv standardnih veličina jer smatraju da odgovaraju samo mršavim i vitkim devojkama, dok one koje su "zdravo" građene u te brojeve ne mogu da se ukalupe.

Elementi za određivanje veličine odeće

Visina - od glave do pete

Grudi - obim punog dela grudi, ispod pazuha

Kukovi - oko kukova

Bedra - oko zadnjice

Dužina pantalona - od vrha do dna pantalona

Dužina rukava - od pazuha do ivice rukava

Obim kukova - oko kukova

Obim struka - oko struka

Žene sa konfekcijskim brojem 38 najpoželjnije

Čak 80 odsto anketiranih muškaraca radije bi se odlučilo za dame koje nose konfekcijski broj 38 i 40 nego za mršavice kojima odgovara 36.

Muški časopis FHM pitao je muškarce kakav im se tip žena više sviđa: žene s konfekcijskim brojem 36, 38 ili 40, a rezultati su, na razočarenje dama, potpuno iznenađujući. Naime, od 60.000 muškaraca četiri petine njih tvrdi da im se više sviđaju žene s konfekcijskim brojem 38 i 40, nego one sa 36.

Većina glasova otišla je ženama s brojem 38 jer je čak 41 odsto njih reklo kako žene s tim konfekcijskim brojem imaju idealan stas. Konfekcijski broj 40 odabralo je čak 39 odsto muškaraca! Za mršavice kojima odgovara broj 36 opredelilo se tek oko 20 odsto anketiranih.