Uz pomoć NSZ do posla u Sloveniji, evo i kada


IZVOR: agencije - 04.07.2019 | 15:38


Danas je potpisan Operativni protokol o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, saopštilo je srpsko ministarstvo rada.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje Zoran Martinović i direktorka Zavoda za zapošljavanje Slovenije Mavricija Batić potpisali su "Operativni protokol o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji", saopštilo je srpsko Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Martinović je rekao da će tim sporazumom biti definisana prava i obaveze i poslodavaca i nezaposlenih lica i da će se obezbediti efikasnija zaštita njihovih prava u drugoj državi.

Sporazum će stupiti na snagu 1. septembra ove godine i sva posredovanja prilikom zapošljavanja radnika iz Srbije u Sloveniji obavljaće se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Srbije.

Ministar Zoran Đorđević je rekao je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije zadržavanje mladih u zemlji i unapređenje njihovih uslova za rad, ali obaveza vlade je i da građanima koji žele da rade u drugim zemljama obezbedi sva prava koja imaju državljani tih zemalja.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije se zalaže i za to da strani državljani dođu i rade u Srbiji

Uz to, pošto "u oblasti digitalizacije kao zemlja imamo odličan napredak", rekao je ministar, "cilj je da se omogući veći broj poslova koji mogu da se obavljaju na daljinu".