Švajcarskoj nedostaje 42.778 zanatlija! OVO je glavi razlog


IZVOR: Tanjug, Republika - 02.07.2019 | 10:13


Švajcarskoj nedostaje veliki broj zanatlija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada. Prema zvaničnim podacima, Švajcarskoj trenutno nedostaje 42.778 zanatlija, a preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mesta.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Tako elektrotehnička firma iz Vintertura ne može da nađe elektroinstalatere i servisne tehničare. Već godinama najviše nepopunjenih radnih mesta su zanatske delatnosti.

Primera radi, trenutno se traži oko 4.000 elektromontera, 2.260 instalatera, 2.143 stolara, oko 1.500 zidara i molera. Švajcarska trenutno anallizira i uzroke nedostatka zanatlija, jer je nejasno da li je za to kriv položaj zanatlija u društvu ili digitalizacija.

Previše obrazovano društvo

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kristof Torman, predsednik Centralnog saveta zanatskog obrazovanja Švajcarske, smatra "akademizaciju“ društva važnim uzrokom nedostatka zanatlija danas.

- Zanatski poslovi danas imaju i problem zbog digitalizacije. Fokusiranje na računare i robotiku stavlja u drugi plan da iza tog stoji mnogo tehnike i zanatskog znanja - rekao je Torman.

Matijas Engel iz Udruženja građevinskih majstora apeluje na švajcarske vlasti da ne šalju "pogrešne signale", već da je važno da se ne podstiče samo gimnazijsko i univerzitetsko obrazovanje, već isto toliko i zanatsko obrazovanje.

Broj radnih mesta za zanatlije je rastao drastično od 2015. kada je nedostatak ovih profila iznosio 23.976. a danas dostigao 42.778.