Preliva iz državne kase, suficit 22,2 milijarde!


IZVOR: Tanjug - 04.03.2019 | 18:18 >> 18:21


Državna preduzeća su zahvaljujući strukturnim reformama, od 70 milijardi dinara gubitka, ostvarila dobitak od 22,2 milijarde dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Siniša Mali

- Započete su strukturne reforme javne uprave i javnih preduzeća. Mala digresija, stalno pričamo da treba da krenemo u reformu i rekonstrukciju javnih preduzeća, ali imali smo tako 2012. ukupan neto gubitak 37 preduzeća od oko 70 milijardi dinara, dok su u 2017. imala kumulativni dobitak od 22,2 milijarde dinara - rekao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

Dodao je da se još čekaju rezultati za 2018. godinu: "Ta preduzeća više nisu teret za budžet Srbije", naglasio je Mali i podsetio da je rešeno pitanje Železare Smederevo, RTB-a Bor, Galenike, PKB-a i drugih.

Ministar finansija je istakao da je Železara najveći izvoznik u Srbiji, dok je pre samo nekoliko godina bila pred stečajem.

- Spasili smo 5.000 radnih mesta direktno i ko zna koliko indirektno. Prošle godine smo našli partnera za RTB Bor, rešili pitanje Galenike, PKB-a i drugih. Polako, ali sigurno Srbija već ide koracima napred po pitanju strukturnih reformi naše privrede, u smislu da država nema opterećenje koje je imala pre samo par godina zbog ovih javnih preduzeća koja su bila neefikasna - naglasio je Mali.