MEGA INVESTICIJA: Izvoz će nam skočiti za 4,5 milijardi evra


IZVOR: Ivana Žigić - 05.02.2019 | 21:10


Stiže nam najveća investicija dosad. Krajem aprila u Srbiju bi trebalo da stigne strana kompanija koja će u proizvodnju u našoj zemlji uložiti najviše novca, a izvoziti proizvode u vrednosti od čak 4,5 milijardi evra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Aleksandar Vučić

Imajući u vidu da je za 11 meseci prošle godine 15 najvećih izvoznika u Srbiji izvezlo robe u vrednosti od 4,1 milijardu evra, jasno je o kakvoj se gigantskoj investiciji radi.

BOLJI OD ČLANICA EU

Vučić je naveo da se pregovori s jednom velikom stranom kompanijom dobro odvijaju i istakao da bi ona mogla da ima najveću investiciju u Srbiji.

- Upravo sam dobio izveštaj o tome da je Srbija trenutno broj jedan u pregovorima u odnosu na druge dve zemlje, članice EU, iz centralne i istočne Evrope - rekao je Vučić.

On je dodao da bi velika fabrika mogla da bude izgrađena u jednom od dva grada u Pomoravlju ili Šumadiji.

10 odsto BDP vredeo bi izvoz ovog giganta

- To bi bila velika investicija i krajem aprila očekujem odluku - naveo je Vučić i naglasio da bi ta investicija bila značajna za celu zemlju jer bi iz Srbije godišnje izvozila proizvode u vrednosti od oko 4,5 milijardi evra.

Predsednik je istakao da su to ogromne sume i da bi Srbija napravila veliki posao ako bi uspela da dovede tog investitora. Vučić je naveo i da bi izvoz ovog giganta vredeo 10 odsto našeg BDP. On, međutim, nije želeo da otkrije koja je to kompanija, ali se spekuliše da je reč o automobilskoj industriji.

Ekonomista dr Ivan Nikolić ocenjuje za Srpski telegraf da bi zbog dolaska ovakve investicije u Srbiju Vučić još jednom imao razlog za otvaranje šampanjca, što je učinio kada je država našla investitora za RTB Bor.

EKONOMISTA MADŽAR: Toliko proizvoda se ne može izvesti a da se ne zaposli veliki broj radnika, što nam je cilj

- Toliki izvoz jedne kompanije, koji je ravan iznosu 10 odsto srpskog BDP, bio bi sjajan za nas. Dobro bi nam došlo to u ovoj godini jer imamo rizike vezane za usporavanje ekonomije evrozone, ali i probleme koji se javljaju u okruženju. U tom pogledu bi svakako i više nego dobro došla takva investicija - rekao je Nikolić i dodao da bi investicija imala efekat dogodine, s obzirom na to da će biti potrebno vreme da se izgrade kapaciteti.

NOVA RADNA MESTA

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi ovakva investicija bila jako dobra vest.

- Mnogo bi nam značila tako velika investicija jer se toliko ne može izvesti proizvoda, a da se ne zaposli veliki broj radnika, što nam je jedan od ciljeva. Takođe, to će dopineti i ukupnom izvozu koji će se znatno povećati - kaže Madžar.

Top 10 izvoznika iz Srbije u prvih 11 meseci 2018.

Fijat Krajsler automobili Srbija 699,7*

HBIS grupa 695,3

Naftna industrija Srbije 436,5

Tigar tajers 365,8

Robert Boš 227

Petrohemija 199,8

Tetra pak 191,1

Grundfos 187,5

Jura korporacija 167

RTB Bor 165,7

* u milionima evra

Najveće investicije u 2018.

Najveće investicije u 2018.

- Kompanija "Vinci Airports S. A. S." uplatila je jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra za aerodrom "Nikola Tesla", a ukupna ulaganja treba da dostignu 1,46 milijardi evra

- Kineska kompanija "Ciđin majning" preuzela je RTB Bor, za koji su uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, te im je pripalo 63 procenta vlasništva

- U Niškoj Banji je otvorena filipinska kompanija za elektronske auto-komponente IMI, a investicija je vredna više od 33 miliona evra

- Nemačka kompanija "Leoni", proizvođač optičkih vlakana i kablova, u Nišu je otvorila novi pogon u koji je uloženo oko 22 miliona evra