U NEDELJU POČINJE 63. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Evo šta čitaju srpski ministri


IZVOR: J. D. J. - A. V. M. - 20.10.2018 | 05:33


Pod sloganom "Radost čitanja", 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od nedelje 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva. Zemlja počasni gost manifestacije je Kraljevina Maroko, a ambasador Muhamed Amin Belhaž izrazio je zadovoljstvo što je to prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na događaju koji okuplja najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce iz Srbije i sveta.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Sajam knjiga

O ugledu ove manifestacije u svetu najbolje govori da je broj stranih izlagača svake godine sve veći, te da je od 2014. porastao sa 48 na 116. Ovogodišnji sajam će biti poseban i zbog obeležavanja četiri jubileja, 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović. Pred otvaranje najveće smotre knjige pitali smo ministre u Vladi Srbije da li pored brojnih obaveza stignu da posete sajam i koje štivo čitaju.

- Čitam poučnu knjigu "Karijera jednog državnika" Nikole Živkovića. Zanimljiva mi je pre svega jer u njoj postoji recept za uspeh, što je svima potrebno. Ove godine ću obavezno otići na Sajam knjiga da upotpunim svoju biblioteku - kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja.

Redovan posetilac sajma je i Jadranka Joksimović, ministarka evropskih integracija.

- Oduvek mnogo čitam. Volim beletristiku i istorijsku literaturu, kao i stručnu iz oblasti politikologije i međunarodnih odnosa. Trenutno čitam roman "Kuća Eliot" Džin Marš, po kojoj je snimljena uspešna britanska serija. Paralelno čitam i "Svetska politika: trend i transformacija" koautora Čarlsa Keglija i Judžina Vitkofa - ističe ministarka.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Jadranka Joksimović

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da sajam ne propušta jer i njegova deca redovno idu.

- Prošle godine sam kupio mnogo dobru knjigu govora svetskih državnika, a sada čitam "Sapijens" izraelskog pisca Hararija.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da će se potruditi da posetim sajam.

- Volim filozofiju, biografije, besede. Kupujem knjige kad god mogu i ovde i kada negde otputujem. Obožavam knjige. Čitam svaki dan, a trenutno "Tragediju jednog naroda" Momčila Đorgovića - kaže ona.