Danas slavimo Međunarodni dan devojčica!


IZVOR: Tanjug - 11.10.2018 | 14:21


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas 11. oktobar Međunarodni dan devojčica, dan koji su Ujedinjene nacije ustanovile sa ciljem promovisanja njihovih prava.

Foto: pixabay.com

Poverenica je istakla da svaki dan treba da pričamo o značaju ravnopravnosti, jer bez ravnopravnosti nema ni razvoja društva, saopšteno je iz njene kancelarije.

Ona je ukazala da i dalje postoje stereotipi i predrasude koji mogu da utiču i na devojčice, ali i na dečake, da ne razviju sve svoje potencijale na pravi način jer su i jedni i drugi tokom odrastanja izloženi pritisku rodnih uloga.

Poverenica je ukazala da bi obrazovanje moralo da ima značajniju ulogu u razbijanju tih predrasuda jer svi imaju parvo na jednake šanse. 

Ona je istakla da je neophodno u najranijem uzrastu učiti decu o štetnosti diskriminacije i nasilja i posledicama koje ovakva ponašanja imaju na razvoj deteta i formiranje zdrave ličnosti, a devojčicama je poručila da zajedno sa dečacima, svojim vršnjacima, a sutra partnerima i kolegama mogu da grade uspešnije društvo, navedeno je u saopštenju.