ZAŠTITNIK GRAĐANA ZORAN PAŠALIĆ: Starije osobe da prijave ako su žrtve nasilja


IZVOR: Tanjug - 14.06.2018 | 16:03


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se obeležava sutra, 15. juna Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je starije sugrađane da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja prema njima, ističući da oni imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

Foto: Tanjug

Zoran Pašalić

Napominjući da iskustva pokazuju da starije osobe izbegavaju da prijave nasilje zbog sramote i straha ili iz razloga što su počinioci nasilja često osobe iz najužeg kruga porodice, Zaštitnik građana je izrazio zabrinutost što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim sugrađanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori. 

U saopštenju iz ombrusmanovog kabineta, navodi se da zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve nasilja u većini slučajeva starije žene. 

Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba, na čijoj pripremi Ujedinjene nacije rade već duži period, znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji. 

Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih. 

Pašalić je podestio da se često u Srbiji pozivamo na tradiciju, ali moramo znati da su osnova te tradicije upravo naši najstariji građani. 

- Njihove potrebe su skromne i treba da im izađemo u susret. Nikad ne smemo zaboraviti da je starost budućnost drugih ljudi - ukazao je ombusman.