Žena bila u zatvoru zbog puške POKOJNOG MUŽA!


IZVOR: rts.rs - 01.04.2018 | 07:44


Umesto da plati novčanu kaznu zbog kašnjenja predaje oružja koje je pripadalo njenom pokojnom suprugu, Vesna Nedeljković iz Gornjeg Milanovca izabrala je petodnevnu zatvorsku kaznu.

Foto: RTS/printscreen

Vesna bila u zatvoru zbog puške pokojnog muža

Smatra da nije kriva, jer o zakonskom roku nije obaveštena. Očekivala je, kao što je o porezu na oružje pokojni muž dobijao, da će na njihovu adresu stići obaveštenje i u vezi obaveza po njegovoj smrti.

- Čovek je imao sve uredno. To je legalno oružje bilo, znači onog momenta kad je umro, smrtovnica kad je stigla gde je stigla valjda su imali i oni u evidenciji da je on umro i da treba to oružje da se vrati - kaže Vesna Nedeljković iz Gornjeg Milanovca.

Dva meseca po smrti supruga odnela je lovačku pušku u policiju i dalje ne znajući da je rok istekao.

- Za četrdeset dana vi ne znate gde ste, a kamoli da sad razmišljate o tome da li treba nešto da uradite ili ne - rekla je Vesna.

Za prekršaj kažnjena je sa 5.000 dinara, ali kako kaznu nije želela da plati, u ženskom zatvoru u Požarevcu provela je pet dana. 

Slično iskustvo u Gornjem Milanovcu kažu niko nije imao. Oružari ističu da su sa zakonom upoznati lovci i ljudi koji su svakodnevno u kontaktu sa oružjem.

- Međutim, lovci koji su oružje nasledili manje su upoznati i mi se trudimo svakodnevno sa njima u kontaktu da im ukazujemo na prava i obaveze što se tiče oružja - rekao je Aleksandar Tulović, prodavac oružja iz Gornjeg Milanovca.

Na pitanje kako građani mogu da se informišu iz Ministarstva unutrašnjih poslova, stigao je dopis u kome se navodi da je zakonom propisan rok od 45 dana od smrti lica koje je imalo registrovano oružje.

Ukoliko se u tom roku ne obavesti najbliža organizaciona jedinica MUP-a propisana kazna je od pet do 150.000 dinara, navodi se u saopštenju, a građani se mogu informisati i na sajtu mnistarstva.