U SLUČAJU DA OSTANETE BEZ POSLA, MOŽETE SAMI UPLAĆIVATI STAŽ! Evo kakva je procedura!


IZVOR: Republika/J.B. - 03.09.2023 | 21:53


Pio Fond rešio sve dileme.

Foto: Shutterstock
U SLUČAJU DA OSTANETE BEZ POSLA, MOŽETE SAMI UPLAĆIVATI STAŽ! Evo kakva je procedura!

Oko Člana 15 mnogo je nedoumica, ali mi vam na jednom mestu donosimo odgovore na sva pitanja, kao i na glavno - da li možemo sami uplaćivati doprinose ukoliko ostanemo bez zaposlenja.

Ukoliko niste u osiguranju, imate mogućnost da se uključite u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO i da sami uplaćujete doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje pri čemu možete da izaberete jednu od 13 ponudjenih osnovica. Osnovice se menjaju početkom godine i važe celu godinu. Obavezno osiguranje po ovom osnovu može trajati onoliko koliko Vi želite. Napominjemo da je neophodno redovno uplaćivati doprinose za vreme trajanja ovog osiguranja, jer u protivnom period osiguranja za koji nisu plaćeni doprinosi ne može se priznati u staž. Da biste se uključili u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju potrebno je da podnesete zahtev nadležnoj filijali - ističu iz PIO fonda i dodaju:

- Za vreme dok imate svojstvo osiguranika po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju („Službeni glasnik RS”, 34/03...101/10), ne možete biti oslobođeni obaveze plaćanja doprinosa, jer je ta obaveza utvrđena pravosnažnim rešenjem. Ukoliko više ne želite da budete uključeni u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o PIO, potrebno je da nadležnoj filijali Fonda podnesete zahtev za prestanak osiguranja po ovom osnovu, pri čemu će Vam svojstvo osiguranika prestati sa danom za koji se opredelite u zahtevu. Ako se doprinos ne plati u roku od 6 meseci od dana dospelosti, svojstvo osiguanika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen, Rešenje o prestanku svojstva osiguranika po ovom osnovu donosi se po službenoj dužnosti, po dobijanju potvrde od finansijske službe da lice nije platilo doprinos u roku 6 meseci od dospelosti.Ovi osiguranici ne mogu da izvrše naknadne uplate doprinosa za period za koji doprinos nije plaćen 6 meseci od dana dospelosti.- 

BONUS VIDEO