DA LI BISTE IMALI ŽELUDAC ZA OVAKO NEŠTO? Srbi su navikli da se goste jagnjetinom i svinjetinom, a u jednoj zemlji je MESO OD OVE ŽIVOTINJE specijalitet!


IZVOR: D.B. - 30.01.2024 | 10:05


Mnogima se smuči pri samoj pomisli da jedu ovo meso.

Foto: Tanjug/AP
DA LI BISTE IMALI ŽELUDAC ZA OVAKO NEŠTO? Srbi su navikli da se goste jagnjetinom i svinjetinom, a u jednoj zemlji je MESO OD OVE ŽIVOTINJE specijalitet!

Meso kengura, nacionalno jelo Australije, privlači pažnju širom sveta, ali i izaziva podeljene reakcije. Sa nižim sadržajem masti i više proteina od mnogih drugih vrsta mesa, kengur je postao popularan izbor za ishranu u Australiji, ali i izvan njenih granica.

Kulinarstvo kengura: tradicija i inovacija

U Australiji se meso kengura priprema na različite načine, od prženja celog mesa sa kožom, preko isečenih odrezaka do kobasica. Ova raznovrsnost u pripremi omogućava da se meso kengura prilagodi različitim ukusima i preferencijama, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti.

Legalnost i kontroverze

Iako je konzumacija mesa kengura legalna u Australiji i Evropi, situacija je drugačija u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog statusa kengura kao "ugrožene vrste" i nedostatka odobrenja za klanje životinja koje je izdala USDA, meso kengura nije legalno za ljudsku ishranu u SAD-u. Ova kontroverza izaziva različite reakcije i postavlja pitanje etičkog aspekta konzumiranja mesa u današnjem društvu.

Tržište mesa kengura

Meso kengura je dostupno na tržištu, kako u Australiji tako i u drugim zemljama poput Belgije, gde se prvi put izvezlo 1959. godine. Cene mesa kengura variraju, a kilogram ovog mesa na pijaci "Queen Victoria Market" iznosi oko 1.770 dinara, dok se u Australiji može naći i po ceni od 24,99 AUD. Ova raznovrsnost u ponudi omogućava da se meso kengura prilagodi različitim budžetima i potrebama potrošača.


Meso kengura, sa svojim specifičnim karakteristikama i kontroverzama oko legalnosti, nastavlja da intrigira ljude širom sveta. Dok neki uživaju u njegovom ukusu i hranljivim svojstvima, drugi postavljaju pitanja o održivosti i etici konzumiranja ovog mesa. Bez obzira na stavove, meso kengura ostaje zanimljiv i neobičan deo međunarodne kulinarstičke scene.

BONUS VIDEO: