URNEBESNI IZGOVORI SRSPKIH VOZAČA: Dobio sam na lutriji, nisam stigao da se vežem


IZVOR: blic.rs, Republika - 19.03.2018 | 20:40


Obavezno vezivanje pojasa još se nije ustalilo kao navika kod srpskih vozača, ali im zato nikad ne ponestaje izgovora kada ih zaustavi policija - jedan takav pravdao se saobraćajcima na Trgu Nikole Pašića u Beogradu da ga je srećka omela, kao i ispeglano odelo.

Foto: youtube.com/Radio-televizija As Šabac

Foto: Ilustracija

Sada već izvesno nesrećni Radenko (65) bio je jedini od 30 kontrolisanih vozača koji je napravio prekršaj, barem dok je ekipa "Blica" bila u patroli sa dvojicom saobraćajaca na trouglu između Republičke i Gradske skupštine. Oči zakona bile su uprte pre svega na otkrivanje onih koji telefoniraju dok voze ili nisu vezani, jer je u toku bila akcija srpske saobraćajne policije, ali i njihovih kolega iz 31 evropske države u okviru međunarodne organizacije TIPSOL.

Čim je Radenko stao pred znakom stop u ruci policajca, pod svetlošću sunca bilo je jasno da se na njegovom levom ramenu ne nalazi crna traka koja glavu čuva.

- Dobar dan, molim vas, saobraćajnu dozvolu. Niste vezali pojas - pedantni saobraćajac odmah je ukazao na prekršaj vozača crvenog "pežoa 307".

Verovatno nije ni slutio da će nakon višegodišnjeg repertoara preslušanih izgovora naići na premijerno opravdanje.

- Verujte, tek što sam ušao u kola. Bio sam u Državnoj lutriji, 100 metara odavde, da uzmem dve srećke i nisam stigao da se vežem. Uvek vezujem pojas, baš pratim šta se priča i piše, poštujem propise - tražio je pomilovanje stariji vozač.

Foto: MUP Srbije

Foto: Ilustracija

Ipak, saobraćajac se nije dao iznenaditi.

- Akcija pojačane kontrole, pogotovo korišćenja pojaseva je u toku. Kazna za nevezivanje pojasa je 5.000 dinara, u roku od osam dana 2.500 dinara - nije ostavio dilemu policajac.

Iskusni vozač odjednom je promenio i izgled i ponašanje. Izašao je napolje i krenuo za saobraćajcem koji je već popunjavao zapisnik u službenom automobilu.

- Ovo je sramota i bezobrazluk. Gde ste bili kada me je na izlazu iz tunela isekao jedan sa zatamnjenim staklima. Zamalo da me udari koliko je jurio. Sigurno je pijan i drogiran. A vi mene zaustavljate zbog pojasa, samo što sam izašao da zamenim dve srećke. Uostalom, to je moja stvar da li ću da se vezujem ili neću. Bio sam skoro u Hrvatskoj i niko se ne vezuje - vodio je monolog Radenko.

Više od polovine poginulih bez pojasa

60 odsto poginulih vozača odnosno putnika nije koristilo pojas u trenutku nesreće tokom prošle godine

60 odsto manji je rizik od smrti u nezgodi uz pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa
76 odsto vozača i suvozača u Srbiji koristi pojas
12 odsto putnika u Srbiji koristi pojas na zadnjim sedištima
6 odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon u trenutku vožnje

Potpuno se razotkrio kada je dobio zapisnik na potpis.

- Čak 40 godina sam radio kao tržišni inspektor, a pre nekoliko meseci sam otišao u penziju. Nosio sam svakog dana ispeglano odelo i nisam mogao da stavljam pojas jer bih se skroz izgužvao. Kako bih posle objasnio šefu zašto mi je izgužvano odelo. I tada su mi jednom pisali kaznu, a pored je bio vozač sa zatamnjenim staklima kod koga možeš da nađeš prekršaj koji hoćeš - ispovedao se Radenko baš u trenutku kada je saobraćajni policajac zaustavio BMW sa zatamnjenim staklima u kome je vozač bio uredno vezan.

Ipak, bilo je mnogih, baš kao i Radenko, koji nisu poštovali zakon - tokom cele akcije napisano je više od 3.800 kazni zbog nevezivanja pojasa, a tokom 2017. kažnjeno je 36.000 vozača.