EVO ZAŠTO VIĐATE TOLIKO KINEZA NA ULICAMA ŠIROM SRBIJE! Turista iz Kine čak 230% više!


IZVOR: Republika/M. J. - 11.01.2024 | 20:15


Ogromno interesovanje Kineza za našu zemlju.

Foto: shutterstock
EVO ZAŠTO VIĐATE TOLIKO KINEZA NA ULICAMA ŠIROM SRBIJE! Turista iz Kine čak 230% više!

Kinesko tržište je prošle godine bilo najbrže rastuće tržište s koga su u Srbiju dolazili strani gosti, a broj dolazaka kineskih turista bio je veći 230 odsto u odnosu na godinu pre toga, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

On je u razgovoru sa savetnikom za kulturu u kineskoj ambasadi u Beogradu Tang Dašengom istakao da je u prvih 11 meseci prošle godine Srbiju posetilo 85.000 kineskih turista, što je povećanje od 230 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je reč o noćenjima, Kandić je naveo da su kineski turisti lane ostvarili 260.000 noćenja, 62 odsto više nego 2022.

Pored turista, veliki broj kineskih državljana i živi u Srbiji. Najveći deo njih se bavi trgovinom i ima svoje prodavnice širom zemlje, a najpoznatiji je bio kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izgoreo 2021. godine. Trenutno je u izgradnji novi tržni centar koji se takođe nalazi u istom delu grada. Kinezi koji su radili u starom tržnom centru su uglavnom poreklom iz južne Kine i imali su dobre poslovne odnose sa građanima Srbije.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, započela je kineska prisutnost na ovim prostorima. U početku su domaći "trgovci" prevozili kinesku robu u velikim torbama, poznatim kao "švercerke" ili "krmače", i prodavali je na tezgama u Bulevaru i buvljacima. Međutim, već sredinom devedesetih godina, kineski trgovci počeli su da dolaze i direktno se bave trgovinom.

U to vreme, Beograd je postao distributivni centar za kinesku robu u regionu. Kineska roba stizala je u kontejnerima, a Beograd je služio kao centralno mesto za distribuciju, kako za srpsko tržište, tako i za okolne zemlje. Ovaj razvoj je stvorio ozbiljan biznis, a kineski trgovci postali su poznati kao mesta gde se moglo pronaći gotovo sve po "pristojnim" cenama.

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@sunnyboy6981

Kineska fabrika Linglong

Pored trgovine, pozamašan broj Kineza radi i u rudnicima i fabrikama u našoj zemlji, pa ih tako možete sresti i van Beograda, naročito u istočnom delu Srbije, odnosno u Boru i Majdanpeku. Neke od fabrika u kojima rade kineski državljani su fabrika guma Linglong u Zrenjaninu, fabrika delova za automobile "Xingyu Automotive Lighting Systems" u Nišu, kao i dve fabrike delova za automobile Mint u Šapcu. Pored njih, Kinezi drže i rudnike bakra i zlata koje vodi kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik bivšeg državnog rudarsko-topioničarskog bazena u Boru. Ovi rudnici su među najbogatijim nalazištima ovih metala na svetu.

Kada je prvi Kinez došao u Srbiju?

Kineski carski savetnik Kang Juvej stigao je u Beograd 21. jula 1908. godine nakon desetočasovne vožnje iz Budimpešte. Kang Juvej je bio veliki reformator i igrao je ključnu ulogu u "sto dana reforme" u Kini, iako ta inicijativa nije uspela. Nakon neuspeha, Kang je otišao u egzil, a njegov put ga je doveo do Beograda.

Kang Juvej je ostavio zanimljiv putopis o Beogradu i Srbiji početkom 20. veka. Nakon posete Beogradu, nastavio je svoje putovanje po Evropi, uključujući Sofiju, Rumuniju i Carigrad.

Imigracija Kineza u Srbiju dobila je na zamahu tokom godina, a broj Kineza koji žive u Srbiji kretao se između 15.000 i 45.000 prema popisu stanovništva iz 2011. godine. Kinezi su postali deo trgovinskog miljea u Srbiji, s prisustvom na pijacama, bloku 70, prvom kineskom tržnom centru na Starom kontinentu, robnim kućama u Beogradu i trgovinskim radnjama širom zemlje.

BONUS VIDEO