Preticanje dozvoljeno i preko pune linije: Ali pod ovim uslovima!


IZVOR: novosti.rs, Republika - 10.03.2018 | 17:20


"Preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, zaprežnog vozila, preko pune linije ubuduće se neće smatrati prekršajem", najavio je ministar policije Nebojša Stefanović, obrazlažući predložene izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, narodnim poslanicima koji narednih dana treba da ga usvoje.

Foto: twitter.com/fabianvendrig

Foto: Ilustracija

Puna bela linija moći će da se pređe "pod uslovima propisanim zakonom, ukoliko se ne ugrožava sigurnost učesnika u saobraćaju".

- Izmena je donesena jer smo uočili da leti to utiče na stvaranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima - kazao je ministar Stefanović.

Ova izmena je, čini se, najviše podelila javnost. Po nekima, ispravlja se nelogičnost da se “kilometrima vučete iza traktora”, a prema drugima je neprihvatljivo da vozači procenjuju da li je nešto bezbedno, ili ne.

- Mislim da je na takvim mestima gde je povučena puna linija, to urađeno sa razlogom - kaže Dragan Simić, višestruki šampion države u automobilizmu. - Nije bezbedno za preticanje i tu ne bi trebalo da bude dileme. Bolje je voziti dvadeset na sat kilometar, nego rizikovati živote zbog nekoliko stotina metara.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Stefanović je najavio izmenu zakona

Mnogi se pitaju i kako će mladi vozači, na osnovu čega - kad iskustva nemaju, procenjivati da li je bezbedno ili ne preticati "sporije vozilo" preko pune linije. Prema slovu zakona, početnik mora u vozilu da ima nadzor, iskusnijeg vozača, ali on sedi na desnom sedištu, na mestu suvozača, odakle je još slabija vidljivost u takvim situacijama. Šta će se desiti kada vozači nauče da je dozvoljeno preticati preko pune linije i odu na primer u Nemačku, gde je to zabranjeno?