EVO ŠTA SU KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJACA ZABELEŽILE ZA SKORO DVA MESECA! Jedna stvar je posebno zanimljiva!


IZVOR: Republika - 23.10.2023 | 14:15


Saobraćajni policajci su od 1. septembra počeli da nose kamere na svojim uniformama. Inicijalno, kamere će biti korištene na deonicama auto-puta u okolini Beograda i takođe će ih nositi i presretači širom zemlje.

Foto: MUP Srbije
EVO ŠTA SU KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJACA ZABELEŽILE ZA SKORO DVA MESECA! Jedna stvar je posebno zanimljiva!

Planira se da u budućnosti postanu integrisane u njihovu standardnu uniformu. Policajci su dužni da obaveste vozače da su pod nadzorom kamera tokom njihove intervencije.

Korišćenje kamera, kako je objašnjeno od strane Uprave saobraćajne policije, neće se koristiti u svrhu krivičnog gonjenja ili procesuiranja prekršaja, već isključivo za dokumentovanje postupaka policijskih službenika.

Potpukovnik policije Dejan Stević, iz Uprave saobraćajne policije, je nakon skoro dva meseca podelio iskustva u vezi sa njihovom primenom.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Saobraćajna policija

- Ovo je neki vid vara između države i pojedinca. Ove kamere se neće koristiti za snimanje prekršaja i krivičnih dela. Dakle, to nije njihova inicijalna namena, već isključivo za snimanje intervencije policijskog službenika nad građaninom u kontroli saobraćaja.

Ono što smo primetili od kada se koriste kamere je da smo imali nula pritužbenih postupaka protiv policijskih službenika zbog nepravilnog, nepravednog i nezakonitog postupanja. Takođe ono što smo primetili je da smo imali 13 prijava događaja po pitanju nuđenja mita policijskom službeniku. Imali smo jedan slučaj lažnog predstavljanja i jedan slučaj vređanja policijskog službenika. Sve su to snimile ove kamere što se može iskoristiti kao dokaz - rekao je Stević.

Dodao je i da je u pitanju pilot projekat donacije 60 kamera namenjenim saobraćajnim policajcima.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Saobraćajna policija

- Upravo saobraćajna policija ima priliku da prvi ove kamere implementiraju u svoj rad. Siguran sam da je ovo urađeno jer je saobraćajna policija nekako najtransparentniji deo službe u neposrednoj komunikaciji sa građanima u svom svakodnevnom radu.

Možemo vam reći da je prihvaćena među policijskim službenicima sa oduševljenjem, a građani reaguju različito. Ali moramo da shvatimo da onaj koji postupa po zakonu, ovakve stvari koje unapređuju sistem pravičnosti ne treba da ga se plaše - istakao je Stević.

BONUS VIDEO: