SRCE DA TI PUKNE! GAJILA DEVOJČICU OD ROĐENJA, A SAD HOĆE DA JOJ JE UZMU! Građani se okupili da podrže namučenu ženu: OTIMAJU MI MARTINU, LJUDI! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 17.10.2023 | 20:57


Erika Ozorak, koja je brinula o Martini (4) od njenog rođenja, želela je da usvoji devojčicu.

Foto: Facebook/Printscreen
SRCE DA TI PUKNE! GAJILA DEVOJČICU OD ROĐENJA, A SAD HOĆE DA JOJ JE UZMU! Građani se okupili da podrže namučenu ženu: OTIMAJU MI MARTINU, LJUDI! (VIDEO)

Dramatični trenuci odigrali su se danas u Bačkoj Topoli kada su vlasti, uz pratnju policije, odvojile malu Martinu od njene hraniteljke Erike Ozorak.

Ova situacija izazvala je zabrinutost u zajednici i postavila pitanja o pravilima vezanim za usvajanje.

Foto: Privatna arhiva

 

Erika Ozorak, koja je brinula o Martini (4) od njenog rođenja, želela je da usvoji devojčicu. Međutim, usled razlike u godinama između Erike i Martine, koja ne sme prema zakonu biti veća od 45 godina, Erika nije dobila odobrenje za usvajanje.

Prilikom utvrđivanja podobnosti hranitelja za usvojenje deteta, stručni tim organa starateljstva je u stručnoj proceduri poštovao odredbe zakona i standarda stručnog rada i na osnovu toga utvrdio da nisu ispunjeni uslovi usled razlike u godinama, što je potvrdilo resorno ministarstvo, a bitna je zakonska osnova u vidu procene dugoročnog interesa deteta. Osim razlike u godinama, ceneći aktuelnu situaciju, procenjeno je da je od pokretanja postupka za usvojenje deteta, hraniteljska porodica svojim postupcima ugrozila pravo deteta na privatnost, kao i opstruirala postupak na različite načine - naveli su u odgovoru iz pokrajinskog sekretarijata.

 

 

Ova dramatična situacija je dovela do intervencije policije i Centra za socijalni rad. Erika je provela čitav dan u policiji, dok je Martina ostala kod Erikinog zeta.

- Očajna sam. Otimaju mi Martinu, ne znam sta da radim, drže me u policiji ceo dan - kaže Erika za nas portal.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Vojvodine objasnio je da nisu ispunjeni uslovi za usvajanje zbog razlike u godinama između Erike i Martine. Razlika u godinama između usvojitelja i deteta ne sme biti veća od 45 godina, a to pravilo nije ispunjeno u ovom slučaju.

BONUS VIDEO