TROGODIŠNJAKA ZAKLJUČALI NA VRUĆINI U KOLIMA I OTIŠLI U ŠOPING?! Drama na Bulevaru, građani besni: Tako pogine 720 dece godišnje!


IZVOR: Republika - 04.07.2023 | 15:43


U ovakvim situacijama je obavezno pozvati policiju, jer deci telesna temperatura raste i do 4 puta brže nego kod odraslih

Foto: Republika/ilustracija
TROGODIŠNJAKA ZAKLJUČALI NA VRUĆINI U KOLIMA I OTIŠLI U ŠOPING?! Drama na Bulevaru, građani besni: Tako pogine 720 dece godišnje!

 - Pre sat vremena ispred jedne prodavnice u Bulevaru kralja Aleksandra dete oko 3 godine ostavljeno samo zaključano u kolima sa zatvorenim prozorima. Ljudi da li ste normalni? Auto mi je bio parkiran pored ovog, bila sam u prodavnici svega 15, 20 minuta kada sam ušla u auto nije moglo da se diše od vrućine i sparine. Razmišljate malo o svojim postupcima i mogućim posledicama - navodi se u jednoj objavi na Instagram stranici "Serbialive Beograd".

Priložena je i fotografija vozila u kojem je dete bilo samo.

- U ovakvim situacijama je obavezno pozvati policiju, jer deci telesna temperatura raste i do 4 puta brže nego kod odraslih i brzo može doći do frasa. Oko 720 dece godišnje u svetu na ovaj način izgubi život - navodi se u jednom od komentara.

Foto: Instagram/printscreen

 

Iako deluje da je nemoguće zaboraviti dete u kolima, ipak, svake godine deca umiru od toplotnog udara ostavljena u vrelom autu. Smrtni slučajevi su najčešći kod dece uzrasta oko tri godine, piše Kurir.

Da bi ovakve tragedije predupredili, imajte na umu ova važna pravila:

  • Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva kod dece mlađe od 15 godina u vozilima, i to posle saobraćajnih nesreća.
  • Toplotni udar se događa kad se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.
  • Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe.
  • Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5°C.
  • Automobili se brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta auto može da se zagreje za 6-7°C.
  • Uvek proverite zadnje sedište da se uverite da su sva deca izašla iz auta kada stignete na odredište.
  • Ne postoji "kratko vreme" tokom koga nameravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dete u zatvorenim kolima dok "za čas" ne obavite posao.
  • Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sedištu, tako da vas podseti da proverite zadnje sedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite više od jednog deteta.